Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Εδώ και τώρα "διαβούλευση" για τα προνόμια σας κύριοι Βουλευτές


Εκστρατεία στο facebook για την φορολόγηση των βουλευτών
Περισσότεροι από χίλιοι πολίτες υπέγραψαν τις τελευταίες ημέρες σε ιστοσελίδα στο facebook με γενικό αίτημα τη φορολόγηση των βουλευτών.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της σελίδας, οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές θα λαμβάνουν περισσότερα από 6.000 ευρώ το μήνα και πολλές παροχές για τη λειτουργία και την στελέχωση των γραφείων τους.

Η βουλευτική αποζημίωση διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς από το 1964! Τότε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου συνέδεσε τη βουλευτική αποζημίωση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Στη μεταπολίτευση (το 1975) η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή πέρασε το Ζ΄ ψήφισμα και έκτοτε οι βουλευτές δικαιούνται (και διά του Συντάγματος) αποζημίωση και ατέλειες.....


Με βάση τον τελευταίο προϋπολογισμό της Βουλής (που αφορά στο έτος 2009) οι βουλευτές λαμβάνουν:
- μηνιαία αποζημίωση περίπου 6.100 ευρώ. Ετησίως έχουν εισόδημα 85.000 ευρώ, καθώς η αποζημίωση αφορά 14 μήνες.
- στο ποσό αυτό προστίθεται η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία είναι 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή.
Παράλληλα οι βουλευτές δικαιούνται:
- 1 κινητό οιασδήποτε εταιρείας. Η Βουλή καλύπτει μέχρι 200 ευρώ κάθε μήνα για το σκοπό αυτό.
- 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας. Η Βουλή πληρώνει μέχρι 12.000 ευρώ.
- Αυτοκίνητο: το μισθώνει (με leasing) η Βουλή.
- Διαμονή: οι βουλευτές από την επαρχία δικαιούνται δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο ή καταβολή ενοικίου, εφόσον προτιμούν να βρουν διαμέρισμα.
- Γραφείο: όλοι οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν γραφείο. Κυρίως στους βουλευτές της επαρχίας δίνεται από τη Βουλή, εφόσον δηλώσουν ότι δεν έχουν στην Αθήνα. Η Βουλή παρέχει και γραφική ύλη.
- Ταχυδρομική ατέλεια.
- Ατέλεια στις μετακινήσεις: ισχύει για μετακινήσεις στην Ελλάδα με Κ.Τ.Ε.Λ., σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα.
- Αεροπορικά εισιτήρια: οι βουλευτές επαρχίας, των οποίων ο νομός απέχει περισσότερα από 200 χλμ. από την Αθήνα, δικαιούνται 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για τον νομό τους.
- Μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, ρωσικά).
Για το 2009 το συνολικό κόστος για έξοδα κίνησης, οικογενειακές παροχές και έξοδα γραφείων των βουλευτών ανήλθε περίπου στα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Ασφάλιση, σύνταξη
Μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2008 η Βουλή, λόγω της ισχύος του ασυμβίβαστου, πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο του βουλευτή. Όμως, με την κατάργηση του ασυμβίβαστου, ο βουλευτής οφείλει να πληρώνει ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές του.
Δικαίωμα σύνταξης έχουν:
- Όσοι εξελέγησαν μέχρι το 1993: με 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.
- Όσοι εξελέγησαν από το 1993 και μετά: με 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
- Οι βουλευτές που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες αποκτούν δικαίωμα σύνταξης στα 2 χρόνια θητείας και στο 55ο έτος της ηλικίας τους.
Η βουλευτική σύνταξη ισοδυναμεί με το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης και προσαυξάνεται μέχρι το 17ο έτος θητείας, οπότε ο βουλευτής παίρνει πλήρη σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης.
Συνεργάτες
Για τη στελέχωση των γραφείων τους οι βουλευτές δικαιούνται:
- 4 συνεργάτες αποσπασμένους από το Δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Οι συνεργάτες αυτοί αφορούν στη γραμματειακή υποστήριξη του έργου των βουλευτών.
- 1 επιστημονικό συνεργάτη με πτυχίο Α.Ε.Ι., μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο και άριστη γνώση ξένης γλώσσας.
Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να πάρουν:
- 3 συνεργάτες αποσπασμένους από το Δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
- 2 επιστημονικούς συνεργάτες με καλή γνώση ξένης γλώσσας.
Η Βουλή για λογαριασμό του βουλευτή αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στον επιστημονικό συνεργάτη τον μηνιαίο μισθό του, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα άδειας, τις ασφαλιστικές εισφορές και την αποζημίωσή του σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να προσληφθούν ως επιστημονικοί συνεργάτες εν ενεργεία Δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., Δ.Ε.Κ.Ο. και τραπεζών, καθώς και υπάλληλοι της Βουλής.»
Όσοι επιθυμούν να συνυπογράψουν το αίτημα της φορολόγησης των βουλευτών μπορούν να συνδεθούν με τον σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails