Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Σαμαράς-Παπανδρέου: συμφοιτητές και συγκάτοικοι in USA και όχι στο Harvard.


Το Amherst College στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ αποτελεί ίσως το μοναδικό κοινό σημείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του νέου προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Και οι δύο φοίτησαν την ίδια περίοδο κατά τη δεκαετία του ´70 στο Amherst (και όχι στο Harvard όπως εσφαλμένα, αλλά με περισσή χάρη και Αμερικάνικη προφορά, είπε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA η Όλγα Τρέμη).

Το Κολέγιο Άμχερστ της ομώνυμης πόλης της Μασαχουσέτης, ιδρύθηκε το 1821 (!) και είναι από τα πιο γνωστά liberal arts κολέγια της Αμερικής. Παπανδρέου και Σαμαράς, αν και υπήρξαν και οι δύο μαθητές του Κολεγίου Αθηνών (με διαφορά ενός χρόνου), πρωτογνωρίστηκαν στο Amherst, στη φοιτητική εστία Charles Pratt στην οποία έμεναν και οι δύο. Για μία χρονιά μάλιστα, συγκατοίκησαν......


Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε ποτέ τη στενή φιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου από τα χρόνια του πανεπιστημίου. Σε συνέντευξή του στους «Νew York Times», τον Απρίλη του 1985, είχε δηλώσει: «Όταν οι συνάδελφοί μας βουλευτές μας βλέπουν να καθόμαστε και να κρυφογελάμε με τον Γιώργο, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν μιλάμε για πολιτικά, αλλά για τις παλιές φιλενάδες μας από το Holyoke και το Smith». Σε σημερινές τους δηλώσεις, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν και πάλι στη φιλία τους, η οποία όπως είπαν όμως, δεν χωράει στα θέματα πολιτικής.

Οι δύο πολιτικοί όχι μόνο σπούδασαν μαζί, όχι μόνο έμειναν μαζί, αλλά αγωνίστηκαν και μαζί. Συμμετείχαν και οι δύο στον αποκλεισμό μιας αεροπορικής βάσης σε μικρή απόσταση από το κολέγιό τους. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να αποκλείσουν τον αεροδιάδρομο στα Β52. Είχε προηγηθεί η διάψευση του επιχειρήματος του προέδρου Νίξον ότι δεν γίνονται πια βομβαρδισμοί στο Λάος. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη βάση West Over, στο Νιου Χάμσαϊρ. Οι φοιτητές συνελήφθησαν από τις αρχές, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το μικρό κρατητήριο της πόλης του Αmherst δεν τους χωρούσε.
ΑΠΟ www.fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails