Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΑΜΟΥΘ 56 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ 2010!


Το ένα τέταρτο του ΑΕΠ θα αναγκαστεί να δανειστεί το 2010 το Ελληνικό Δημόσιο, με το πρόβλημα υπερχρέωσης της χώρας να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο πήχυς του δανεισμού θα μπει τουλάχιστον στα 56 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Πρόκειται για ποσό ιδιαίτερα υψηλό, παρ΄ ότι χαμηλότερο από τα 65 δισ. ευρώ και πλέον που αναμένεται να ανέλθει φέτος ο δανεισμός του Δημοσίου λόγω του εκτροχιασμού του ελλείμματος στο επίπεδο του 12% του ΑΕΠ. Αντιστοιχεί μάλιστα στο 23,3% του προβλεπόμενου για φέτος ΑΕΠ των 240 δισ. ευρώ και δείχνει τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών όπως άλλωστε την περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης......

Η εκρηκτική πορεία του δανεισμού, που έρχεται ως απότοκος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθιστά την Ελλάδα δέσμια στις διαθέσεις των αγορών, οι οποίες εξανάγκασαν φέτος το Δημόσιο σε πανάκριβο δανεισμό με επιτοκιακό καπέλο έως και 3 μονάδες πάνω από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας. Όπως έχουν διαμηνύσει άλλωστε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο κίνδυνος και νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει, και για να υπάρξει μεταστροφή της στάσης τους θα πρέπει να μεσολαβήσουν σαφή και αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικού νοικοκυρέματος.

Γολγοθάς πενταμήνου
Οι δυσκολίες θα εμφανιστούν με το καλημέρα του νέου έτους, καθώς μόνο τον Ιανουάριο οι λήξεις ομολόγων, εντόκων γραμματίων και Εuro commercial papers (βραχυχρόνιος και διαρκώς ανακυκλούμενος δανεισμός) απαιτούν 3 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, χωρίς να υπολογίζονται οι τρέχουσες ανάγκες που απορρέουν από την υστέρηση των εσόδων έναντι των δαπανών του κράτους, το Ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε τόκους και χρεολύσια θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα από 23 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες πιέσεις ρευστότητας να εντοπίζονται τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου η πορεία των επιτοκίων ενδεχομένως και να έχει αντιστραφεί δεδομένου ότι σταδιακά η ευρωζώνη θα εξέρχεται από την ύφεση. Σήμερα το spread των ομολόγων, η επιτοκιακή διαφορά απόδοσης ανάμεσα στους ελληνικούς και τους γερμανικούς δεκαετείς τίτλους που αντικατοπτρίζει και το καπέλο στο κόστος δανεισμού, έχει υποχωρήσει σημαντικά στην περιοχή του 1,3%. Είχε φτάσει όμως την περασμένη άνοιξη ώς το 3,15% για τα δεκαετή ομόλογα, με αποτέλεσμα η χώρα να δανείζεται πανάκριβα για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Στους κόλπους της ευρωζώνης είχαν φτάσει να συζητούνται ακόμα και σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης χαμήλωναν τη βαθμολογία της χώρας τοποθετώντας τη στο χαμηλότερο σκαλί της κλίμακας πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

θα κλείσει φέτος στα επίπεδα του 12%- 13% του ΑΕΠ και στόχος είναι να μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.



12 δισ. ευρώ για τόκους

Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΧΡΕΟΥΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια, που ανεβάζει φέτος το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης σε 300 δισ. ευρώ, εξαναγκάζει το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει μόνο για τόκους περίπου 12 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το 2010, για την ακρίβεια, οι δαπάνες τόκων ανέρχονται σε 11,817 δισ. ευρώ, που αποτελούν και τη βάση για τον προσδιορισμό των αναγκών δανεισμού. Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν οι λήξεις, τα δανεικά δηλαδή που θα πρέπει να ξεχρεωθούν. Για ομόλογα το 2010 το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει 17,065 δισ. ευρώ, για έντοκα γραμμάτια 3,975 δισ. ευρώ και για ΕCΡ (euro commercial papers) 1,877 δισ. ευρώ.

Έτσι, χωρίς να υπολογίζονται καθόλου οι όποιες μαύρες τρύπες προκύψουν στον προϋπολογισμό, ο δανεισμός αρχίζει από τα 34,735 δισ.

ευρώ.

Στο ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί το έλλειμμα για να διαμορφωθούν οι τελικές δανειακές ανάγκες. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι το έλλειμμα θα κλείσει φέτος στα επίπεδα του 12%- 13% του ΑΕΠ και στόχος είναι να μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 21,6 δισ.

ευρώ που λείπουν και θα πρέπει να γίνει δανεισμός για να καλύψει το Δημόσιο τις ανάγκες του. Έτσι, αισίως τα δανεικά που χρειάζονται φτάνουν σε 56,335 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στα δεδομένα των αρχών Οκτωβρίου, καθώς στον βαθμό που πραγματοποιηθούν και νέες εκδόσεις- είτε εντόκων γραμματίων είτε ομολόγων είτε ΕCΡ- έως το τέλος του έτους, ανάλογα θα επιβαρυνθούν λήξεις και τόκοι. Μάλιστα το τελικό μέγεθος δεν αποκλείεται να είναι αρκετά υψηλότερο μόνο και μόνο από την παράμετρο των Εuro commercial papers. Φέτος, από ΕCΡ που δεν ξεπληρώθηκαν εγκαίρως το 2008, δανεισμός και χρέος επιβαρύνθηκαν με 5,7 δισ.

ευρώ. Μέχρι σήμερα δεδομένα είναι τα βάρη ΕCΡ ύψους 1,877 δισ. ευρώ αλλά ουδείς μπορεί να δεσμευθεί ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα έως τις 31 Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails