Σύμφωνα με το Βήμα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το οποίο εντόπιζε παραλείψεις δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν τις ανακρίσεις για την υπόθεση, προκειμένου ο τελευταίος να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ανασυρθεί από το αρχείο «αγνώστων δραστών» και να επανεξεταστεί η δικογραφία των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Το πόρισμα της ΑΔΑΕ είχε σταλεί στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν .....πριν από έναν μήνα μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία αιτούνταν την επανεξέταση της σχετικής δικογραφίας επισημαίνοντας τις αναφορές της ΑΔΑΕ για παραλείψεις δικαστικών, και συγκεκριμένα για:
Τον εισαγγελέα που διενήργησε επί έναν χρόνο και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας την προκαταρκτική εξέταση. Πρόκειται για τον πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος επί κυβερνήσεως ΝΔ παραιτήθηκε από το Σώμα για να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρέλειψε να ενημερώσει αμέσως την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ΑΔΑΕ και να διατάξει τεχνικό έλεγχο στα κέντρα της Vodafone, μέσω του δικτύου της οποίας γίνονταν οι υποκλοπές.
Τον ειδικό εφέτη ανακριτή Πάνο Πετρόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων δεν εξέτασε ποτέ δύο μάρτυρες-«κλειδιά» της υπόθεσης και δεν έστρεψε την έρευνά του προς την κατεύθυνση του εντοπισμού της ταυτότητας των κατόχων αμερικανικών τηλεφώνων που συνδέονταν με την υπόθεση των υποκλοπών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον μήνα που μεσολάβησε ο Φώτης Μακρής διενεργούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις, όπως είναι το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας ή το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Πηγές της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επεσήμαιναν ότι το συμπέρασμα του Φώτη Μακρή είναι πως «δεν ανευρέθη κανένα στοιχείο επιλήψιμης συμπεριφοράς των δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, στους οποίους δεν μπορεί κανείς να προσάψει το παραμικρό».
Ύστερα από αυτά η επανεξέταση της υπόθεσης ως προς το σκέλος μόνο της αναζήτησης της ταυτότητας των δραστών των υποκλοπών, όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι, θα ήταν πλέον ανώφελη, καθώς το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου που φέρεται να είχε διαπραχθεί μέσω του δικτύου της Vodafone από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005 είναι πλημμέλημα και έχει πλέον παραγραφεί.
ΑΠΟ piazzadelpopolo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου