Το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, έφερε στην Ελληνική Βουλή, ο βουλευτής επικρατείας του ΛΑΟΣ πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής, κατά την διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η ερώτηση έγινε με αφορμή διαδοχικές «καταγγελίες» των Τούρκων σε διάφορα διεθνή φόρα, δήθεν παραβιάσεων του εναέριου χώρου τους, αλλά και τις συνεχιζόμενες και ποιοτικά αναβαθμισμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Συγκεκριμένα ο κ. Κοραντής ανφέρθηκε στα περιστατικά όπου στις 19 Νοεμβρίου οι Τούρκοι κατηύθυναν 4 τουρκικά αεροσκάφη μέσα στην περιοχή όπου διεξαγόταν η ελληνική άσκηση έρευνας και διάσωσης «ΙΩΝΑΣ», για την οποία είχε εκδοθεί νομοτύπως διεθνής αναγγελία, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων και μάλιστα υπό τα βλέμματα την ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, που επέβαινε στην φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, στη συνέχεια της γνωστής επιστολής Ερντογάν προς τον κύριο Πρωθυπουργό, το περιεχόμενο της οποίας η Κυβέρνηση επιμένει να κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό, οξύνουν την ατμόσφαιρα, ενώ επίκεινται η Υπουργική Σύνοδος του ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συνέχισε ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς με ποιό τρόπο πρόκειται να αντιδράσουν.
Απαντώντας ο κ. Μπεγλίτης – ναι αυτός ο ίδιος που αποκαλούσε «χουντικούς» τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ – παραδέχθηκε την αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίου, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «την τελευταία περίοδο παρατηρείται πράγματι μια αύξηση όχι θα έλεγα ποσοτική, αλλά μια αύξηση ποιοτική των παραβιάσεων κυρίως με τη μορφή των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά.
Οι Τούρκοι τον χαβά τους και εμείς κάνουμε τις κλαίουσες κορασίδες
Αυτό που επί της ουσίας είπε ο κ. Μπεγλίτης στην απάντησή του, ήταν ότι εμείς θα συνεχίσουμε να «παραπονιόμαστε» σε διάφορα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Στα οποία φυσικά, όλοι ξέρουμε πόσο σημασία δίνουν στα ελληνικά παράπονα, γράφοντάς τα εκεί που δεν πιάνει μελάνι, όπως αποδεικνύεται από την στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. Επανέλαβε μάλιστα, την γνωστή καραμέλα των ελληνικών κυβερνήσεων περί «αξιολογήσεως» της Τουρκίας, στην διάρκεια της ενταξιακής της πορείας. Τώρα, πώς θα την αξιολογήσουμε, ενώ επί της ουσίας έχουμε επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα στηρίξουμε την υποψηφιοτητά της, είναι μία άλλη ιστορία.
Στην δευτερολογία του, ο κ. Κοραντής σημείωσε ότι φέτος υπάρχει αύξηση 88% των τουρκικών παραβιάσεων σε σχέση με το 2008 και 350% σε σχέση με το 2007 ενώ κατήγγειλε και έξαρση στην προσπάθεια της Τουρκίας όχι μόνον όσον αφορά τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις, αλλά και με σειρά των γνωστών αναγγελιών προς ναυτιλλομένους, των γνωστών NOTAMS, με τις οποίες επιδιώκουν ένα τριπλό ή τετραπλό στόχο. Πρώτον, τη μη αναγνώριση του FIR -γνωστή παλαιόθεν-, δεύτερον, την αμφισβήτηση των 10 ναυτικών μιλίων, τρίτον, την αποστρατικοποίηση νήσων Αιγαίου –είναι γνωστό- όπως Σαμοθράκη, Χίο, Ψαρά, μία υπόθεση η οποία επαναλαμβάνεται, όπως γνωρίζετε, και τέταρτον, την ανυπαρξία συμφωνημένης οριοθέτησης των συνόρων στο Αιγαίο.
Ενώ ζήτησε και από τον κ. Μπεγλίτη διευκρινήσεις ως προς το ποσοστό, το μέγεθος, το μέτρο στο οποίο έχει πραγματικά ενεργοποιηθεί η Συμμαχία και έχει ενημερωθεί και έχει καταλάβει πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση το τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε. Ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει από την νέα κυβέρνηση να καθορίσει μια σαφέστατη γραμμή έναντι της Τουρκίας όχι απλά υπό τη μορφήν μελέτης, ανασκοπήσεως, αξιολογήσεως των πεπραγμένων της, που είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, αλλά με το «δια ταύτα»; Και το δια ταύτα να είναι «εδώ σταματάμε, κύριοι Τούρκοι, τη συζήτηση, εδώ είναι η κόκκινη γραμμή, παγώνουμε τα πάντα έως ότου εφαρμόσετε τα συνεφωνημένα».
Πάμε σε διμερείς διαπραγματεύσεις;
Παρόλες τις προσπάθειες των βουλευτών του ΛΑΟΣ, κυκλοφορεί έντονη μία φήμη τις τελευταίες ημέρες, μετά και την συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον Γιώργο Παπανδρέου και την «κρυμμένη» από τα ελληνικά ΜΜΕ επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον δεύτερο, ότι σύντομα θα ανακοινωθούν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση των ελληνοτουρκικών δικαιωμάτων. Κάτι που παραβιάζει την τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο τον συμβιβασμό με τους Τούρκους. Και δυστυχώς η κόκκινη γραμμή, που εισηγείται ο κ. Κοραντής, θα μεταφερθεί αρκετούς πόντους προς την πλευρά μας, όπως ίσως και τα σύνορα του εναερίου και θαλασσίου χώρου της πατρίδας μας.
Δ. ΠαπαγεωργίουΑΠΟ www.elora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου