Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

PAPANDREOU_GRUEFSKIΟι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, είχαν το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, συνομίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση στις δύο χώρες και τις προκλήσεις με τις οποίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες. Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον της καθώς και θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου ότι δε θα συμμετάσχει στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την κατανόησή του για την μη συμμετοχή του κ. Γκρούεφσκι.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».



Διαφωνίες στην ΠΓΔΜ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος


Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ν. Γκρούεφσκι, ότι σε περίπτωση που υπάρξει επισήμως από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις διεθνώς, τότε η κυβέρνηση του θα θέσει την πρόταση αυτή σε δημοψήφισμα και ο ίδιος θα την καταψηφίσει.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Ν. Γκρούεφσκι, ανέφεραν ότι για το κόμμα το προτιμότερο θα ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα.

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, εξαιτίας των ισχυρών διεθνών πιέσεων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και για πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθεί και με την οποία δεν θα συμφωνούσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα το καθόριζε η Βουλή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα δημοψήφισμα, την έκβαση του οποίου, ο κ. Γκρούεφσκι προαναγγέλλει εκ των προτέρων.

Ο αντιπρόεδρος του SDSM, Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο δημοψήφισμα έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα «θα πλήξει το κύρος της χώρας και θα αποτελέσει ταφόπλακα της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».

«Γι΄αυτούς τους λόγους, ο κ. Γκρούεφσκι ας πάει μόνος του στο δημοψήφισμα και ας αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του SDSM.

ΑΠΟ HELLAS-MACEDONIA-THESSALONIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails