Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Συγχωνεύσεις και στο χώρο της υγείας

Xenogiannakopoulou-002Το ενδεχόμενο ακόμη και της συγχώνευσης μικρών νοσοκομείων, καθώς και της κατάργησης φορέων που δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο, ανακοίνωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας για τις δράσεις του υπουργείου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το νοικοκύρεμα στο χώρο της υγείας.

Συγκεκριμένα, ήδη, έχουν καταγράφει πέντε φορείς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο, ή το αντικείμενό τους καλύπτεται από άλλους φορείς υγείας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός, οι πρώτοι φορείς, που θα καταργηθούν, ή θα συγχωνευθούν με άλλους αφορούν τον χώρο της Πρόνοιας και είναι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το οποίο προτείνεται να καταργηθεί, καθώς από το Υπουργείο ότι υπάρχουν δομές, που μπορούν να καλύψουν την αποστολή του σε άλλα τμήματα του Υπουργείου.

Επιπλέον, προτείνονται η συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νοσημάτων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και η ενσωμάτωση στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης δυο άλλων φορέων, του Εθνικού Παρατηρητηρίου με Αναπηρίες και του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.Η κ. Ξενογιαννακοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας», δεν αποκλείεται μικρά νοσοκομεία, τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στον νομό Αττικής να ενταχθούν διοικητικά σε μεγαλύτερα ιδρύματα.

Όσον αφορά στο μέλλον των εργαζομένων στους φορείς αυτούς, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι εργαζόμενοι δεν θα απολυθούν και, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι γίνεται ήδη προσπάθεια να επιστρέψουν στο ΕΣΥ όλοι οι υπάλληλοι, που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

Η υπουργός, αναφερόμενη στις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή και αναφέρονται στις προμήθειες υγείας, τόνισε ότι έγιναν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον δυσλειτουργικό σύστημα λειτουργιών. Η ίδια διαπίστωσε ότι, παρότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση πολλών διατάξεών του και αντιθέτως, δημιουργήθηκαν πολλά σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στον χώρο των προμηθειών, εντάσσεται η διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον δραστικό περιορισμό της κρατικής δαπάνης.
Απάντηση Σαλμά σε Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για απραξία και απουσία πολιτικής πλατφόρμας, άσκησε ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Υπουργός Υγείας.

"Με τα κατά περίπτωση μέτρα που ανακοινώνει, προκειμένου να επιδείξει συγκράτηση δαπανών, υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του ΕΣΥ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο χρηματοδότησης του ΕΣΥ, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η σχέση του κλάδου υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων με το ΕΣΥ και δεν γίνεται κανένας λόγος για την προσβασιμότητα και την αξιολόγηση του συστήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες Υγείας για τον Απρίλιο θα συγκρατηθούν, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κόστους, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό οδήγησε στην εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, κατά το τελευταίο τρίμηνο" τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις προμήθειες υπογράμμισε ότι "παρά τις διακηρύξεις για ένα νέο νόμο προμηθειών, ήταν να προχωρήσει η κυρία Υπουργός σε κακότεχνες, αντιφατικές και εμβαλωματικές προσθήκες 10 συνολικά γραμμών στον ενδεκασέλιδο νόμο περί προμηθειών. Το σύνολο της τροπολογίας για τις προμήθειες δείχνει την απόλυτη σύγχυση και την άγνοια νόμων και διαδικασιών που έχει η νέα ηγεσία του Υπουργείου".


ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails