Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Τι θα γίνει με τους παράνομα προσληφθέντες δικηγόρους στον ΕΛΤΑ και τις θυγατρικές του, επί Υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη;


Ενώ τα ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ βουλιάζουν και η ζημία για το οικονομικό έτος 2009, ως απότοκο της πολιτικής της διακυβέρνησης Καραμανλή και των διορισμένων απ’ αυτόν Υπουργών στο ΥΜΕ, έκλεισε στα 37 εκατομμύρια ευρώ μετά από 10 χρόνια ενεργητικών χρήσεων, εξακολουθούν να αμείβονται και μάλιστα πλουσιοπάροχα, από τα ΕΛΤΑ και τις θυγατρικές του, 7 παράνομα προσληφθέντες δικηγόροι, εκ των οποίων 3 στη μητρική, 3 στη θυγατρική ΕΛΤΑ – Ταχυμεταφορές Α.Ε. και 1 στη θυγατρική ΚΕΚ-ΕΛΤΑ......

Αυτοί οι παράνομα προσληφθέντες δικηγόροι, τόσο στα Κρατικά Ταχυδρομεία και τις θυγατρικές του, όσο και σε άλλους εποπτεύοντες φορείς, είναι ένα από τα «έργα και ημέρες» της Υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, κουμπάρου του Κώστα Καραμανλή, στο πρώην Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Γιώργος Αδαμόπουλος, επιλογή του Στυλιανίδη για τη θέση αυτή, που ήταν συνεργάτες από την ΟΝΝΕΔ στο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχοντας και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού του, στο πίσω μέρος του μυαλού του, την διεκδίκηση, μεταγενέστερα φυσικά, της προεδρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «φόρτωσε» παράνομα τους περισσότερους από τους εποπτευόμενους από το ΥΜΕ φορείς με δικηγόρους της επιλογής του, για να αποκτήσει στον δικηγορικό κλάδο εκλογική βάση και «πελατεία». Διαχειρίστηκε δηλαδή το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς ως εκλογικό παραμάγαζο.
Στην μητρική του ομίλου ΕΛΤΑ, το οργανόγραμμα προέβλεπε 15 οργανικές θέσεις δικηγόρων με πάγια αντιμισθία, υπεραρκετούς για το δικηγορικό έργο του Κρατικού Ταχυδρομείου, που ήταν όλες καλυμμένες. Αυθαίρετα και χωρίς καμιά επιχειρηματολογία το διορισμένο από τον Στυλιανίδη Διοικητικό Συμβούλιο ΕΛΤΑ, που απαρτιζόταν και από 2 μόνιμους κατοίκους Κομοτηνής, ιδιαίτερης πατρίδας του υπουργού, που πηγαινοερχόταν κάθε βδομάδα με δαπάνες φυσικά της επιχείρησης, τροποποίησε το οργανόγραμμα και αύξησε τις θέσεις των δικηγόρων σε 19.
Από αυτές, με νεότερη απόφαση του, κατόπιν προφανώς εντολής, το Δ.Σ. ΕΛΤΑ κάλυψε 3 θέσεις δικηγόρων με πάγια αντιμισθία, χωρίς καμία διαδικασία και σε αντίθεση με τους Νόμους 1649/86,άρθρο 11 και 1868/89 άρθρο 18 παρ.1,που ορίζουν πως προσλαμβάνονται οι δικηγόροι στο Δημόσιο και τους Φορείς του Δημοσίου, με δικηγόρους επιλογής Στυλιανίδη και Αδαμόπουλου. Προσελήφθηκαν δηλαδή, χωρίς να γίνει προκήρυξη θέσεων, κατάθεση δικαιολογητικών, αξιολόγηση των υποψηφίων και συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων, από την 5μελή επιτροπή που ορίζουν οι νόμοι και που απαρτίζουν δύο μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ένας ανώτερος δικαστής και δύο εκπρόσωποι του ενδιαφερόμενου για τις προσλήψεις φορέα. Ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία γιατί αυτό επέβαλε ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη θυγατρική ΕΛΤΑ – Ταχυμεταφορές Α.Ε. όπου εργαζόταν 2 δικηγόροι, που ήταν υπεραρκετοί για το δικηγορικό έργο της εταιρείας και δεν υπήρχαν προβλεπόμενες επιπλέον θέσεις απασχόλησης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΜΕ επέβαλε και εκεί 3 επιπλέον δικηγόρους με απόφαση ατεκμηρίωτη του Δ.Σ. με τριετείς συμβάσεις, παρότι στον Κώδικα των Δικηγόρων δεν προβλέπεται τέτοια μορφή απασχόλησης δικηγόρων σε φορείς συμφερόντων του Δημοσίου και χωρίς φυσικά να τηρηθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία. Αλλά και στην άλλη θυγατρική των ΕΛΤΑ, το ΚΕΚ-ΕΛΤΑ, με ελάχιστο έως μηδαμινό δικηγορικό αντικείμενο, που καλυπτόταν από τη Νομική Υπηρεσία ΕΛΤΑ, χωρίς πάλι την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. επέβαλαν ένα δικηγόρο, που από την ημέρα που προσελήφθηκε την άνοιξη του 2009,μάλλον δεν επεξεργάστηκε καμιά υπόθεση.
Βέβαια ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας δια του τότε Γενικού Γραμματέα του, αντέδρασε έντονα στις μεθοδεύσεις αυτές, χαρακτηρίζοντας τες ως πρόκληση για το δικηγορικό λειτούργημα και το δικηγορικό κλάδο. Το ίδιο έπραξε και το συνδικάτο στον χώρο των ΕΛΤΑ, καταθέτοντας ένδικα μέσα για ακύρωση των προσλήψεων αυτών.
Το ζητούμενο όμως είναι, 7 και πλέον μήνες από την αλλαγή Κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας, ότι εξακολουθούν οι παράνομα προσληφθέντες να αμείβονται κανονικά από τους φορείς που δεν τους χρειάζονται και μάλιστα μια περίοδο που τα οικονομικά τους είναι σε μαύρο χάλι και προβλέπεται να τους «φορτώσουν» και άλλους 4 δικηγόρους από την πουλημένη Ολυμπιακή Αεροπορία. Τι θέση άραγε παίρνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταγγείλει με ερώτηση τους στη Βουλή των Ελλήνων τις προσλήψεις αυτές;
Και επιπλέον ζητούμενο είναι βέβαια, το πότε θα εξαλείψει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, τις έκνομες πράξεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη και των συνεργατών του, γιατί όσο καθυστερεί η αποκατάσταση της νομιμότητας, δημιουργείται η εντύπωση, ότι η παρανομία επιβραβεύεται και η ατιμωρησία κυριαρχεί.

Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Ανωτάτων – Ανώτερων Σχολών Εργαζομένων ΕΛΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails