Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ.

Ακούγεται ήδη οτι πολλοί σπεύδουν να αποσύρουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις, φαντάζεστε τι θα γίνει αν πανικοβληθούν όλοι και αρχίσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες!!! Θα καταρεύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η οικονομία της ελλάδος.

Όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία αλλά και κάθε είδους δαπάνες θα κληθούν να δηλώσουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι μέσω μιας νέας, ευρείας, φορολογικής δήλωσης.

Τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, μερίσματα ακόμα και συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες αλλά και ακίνητα, πισίνες και αυτοκίνητα εξετάζεται να γράφονται από τους φορολογούμενους στο νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης. Παράλληλα στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δίδονται κίνητρα για την καταγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών ώστε ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων. Με εκτεταμένες διασταυρώσεις στη συνέχεια, το υπουργείο θα εντοπίζει αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και τρόπου διαβίωσης ελπίζοντας ότι θα μπλοκάρει τους φοροφυγάδες και θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση τα έσοδα του Δημοσίου.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αποτυπώνονται στις δηλώσεις «όλα τα εισοδήματα και ο τρόπος διαβίωσης όλων των φορολογουμένων» όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.


Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επαναφορά των τεκμηρίων όπως επιβάλλονταν στο παρελθόν, καθώς θεωρούνται ξεπερασμένα, ενώ εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν εύκολα να ξεγλιστρήσουν. Αποκήρυξε την «τεχνητή δημιουργία τεκμηρίων που λειτουργούν ως λαιμητόμος» και υπεραμύνθηκε ενός νέου τρόπου αποτύπωσης εισοδημάτων και δαπανών, ώστε σε συνδυασμό με εκτεταμένες διασταυρώσεις να εντοπίζονται περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης με δηλωθέντα εισοδήματα... φτώχειας.

«Όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτυπώνονται όσο το δυνατό πληρέστερα, αυτή είναι η γενική κατεύθυνση», είπε ο υπουργός παραπέμποντας στην κοινωνική διαβούλευση που αναμένεται να αρχίσει εντός Νοεμβρίου για να αποκρυσταλλωθούν οι προτάσεις και υπό μορφή νομοσχεδίου να κατατεθούν στη Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο.

Προτάσεις στο τραπέζι
Η αναμόρφωση του εντύπου της φορολογικής δήλωσης αποτελεί ήδη αντικείμενο επεξεργασίας στην Καραγιώργη Σερβίας υπό την εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού Φ. Σαχινίδη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαλόγου και της διαμόρφωσης της κυβερνητικής θέσης, στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ εκείνων που προτείνονται είναι καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα (θα μπουν στην κλίμακα και θα φορολογούνται ως εισόδημα), πιστωτικές κάρτες, Ι.Χ., σκάφη αναψυχής, πισίνες, ακίνητα. Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποτελεί τεκμήριο η πληρωμή της οφειλής. Τεκμήρια χρήσης άλλωστε εξετάζονται και για τα Ι.Χ., όπως είχε αποπειραθεί να καθιερώσει και η απελθούσα κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010, πιθανότερο θεωρείται ότι οι αλλαγές στη δήλωση εισοδημάτων και δαπανών θα αφορούν τα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν το 2011. Ανοιχτό αφήνεται πάντως ορισμένες αλλαγές να αφορούν και τα φετινά εισοδήματα στον βαθμό που δεν επέρχονται αιφνιδιασμοί.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
να αποτυπώνονται στις δηλώσεις όλα τα εισοδήματα και ο τρόπος διαβίωσης όλων των φορολογουμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails