Η κρίση των Ιμίων οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας της Μαδρίτης από την Ελληνική κυβέρνηση του Κ.Σημίτη και την Τουρκική του Σ. Ντεμιρέλ για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο τον Ιούλιο του 1997. Σύμφωνα όμως με αυτή την συνθήκη η Ελλάδα αναγνωρίζει τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς σύμφωνα με τον τέταρτο όρο της οι δυο χώρες δεσμεύονται για:
<< Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους>>.
Από τα υπόλοιπα Ελληνικά κόμματα η ΝΔ τήρησε εφεκτική στάση απέναντι στη συμφωνία ενώ ο Συνασπισμος έσπεψε να την χαιρετίσει. Την πιο πατριωτική στάση και θέση είχε το ΚΚΕ καθώς καταδίκασε την συμφωνία από την πρώτη στιγμή και επεσήμανε τους κινδύνους της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2007, δηλαδή 10 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, και ανήμερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Α.Γκιούλ επικαλέστηκε σε συνέντευξη του τα νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της χώρας του στο Αιγαίο που έχει αναγνωρίσει η Ελλάδα....
ΣΚΑΝΔΑΛΙ-ΑΡΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Συμφωνία της Μαδρίτης- Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ- 30.01.08- «Γκρίζος χάρτης» από την Αγκυρα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-
Η Συμφωνία της Μαδρίτης και η αιδήμων σιωπή- 29/06/2007
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- Αλλοθι της Αγκυρας για τις προκλήσεις στο Αιγαίο, η Μαδρίτη- 25/06/2007
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009
Η συμφωνία της Μαδρίτης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου