Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Όσο το μετρούν το έλλειμα...τόσο μεγαλώνει !!!



Στοιχεία σοκ, για το ύψος του ελλείμματος, το οποίο δεν αποκλείεται να ανέλθει στο 14%, ξεπερνώντας και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις, παρουσιάσθηκαν στην άτυπη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου!!!


Στο 12% του ΑΕΠ ή σε 28 δισ. ευρώ είχε εκτιμήσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ότι θα ανέλθει το ταμειακό έλλειμμα του 2009, μετά την συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από μία άλλη οπτική γωνία, το ύψος στο οποίο κινδυνεύει να εκτιναχθεί το φετινό έλλειμμα αντιστοιχεί στο σύνολο των κοινοτικών πόρων που προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την περίοδο 2007- 2013!

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ήταν ο τελευταίος επίσημος που συνάντησε ο Κ. Καραμανλής πριν εξαγγείλει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.Tα πρώτα στοιχεία για τους επόμενους μήνες που έχει συλλέξει η Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν απογοητευτικά, κάνωντας μια ελαστική όπως φαίνεται εκτίμηση για το έλλειμα , στα επίπεδα του 7,5%

Εδώ, αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας έκανε λόγο για έλλειμμα 3,7% και στασιμότητα στην ανάπτυξη φέτος.

Αν το έλλειμμα θα κρατήθει στο επίπεδο του 6%, θα εξαρτηθεί από την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης. Αυτό παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ιων. Παπαθανασίου μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg στις 17/9

Προεκλογικά ο πρώην υπουργός οικονομίας και οικονομικών και νυν ακαδημαϊκός κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, επικαλούμενος το περιοδικό «Εconomist» το ανέβασε στο 6,8% του ΑΕΠ.

Ο πρωτοφανής εκτροχιασμός του ελλείμματος συνθέτει εκρηκτικό τοπίο για το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ που καλείται να φέρει εις πέρας δημοσιονομική προσαρμογή ίσως της τάξης των 17-19 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, με αύξηση εσόδων ή και περικοπή δαπανών, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails