Την πρόσληψη μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά από συνάντησή του με κατοίκους και μέλη της Επιτροπής τους 6ου Διαμερίσματος Αγίου Παντελεήμονα, της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, καθώς τον πρόεδρο των Πακιστανών στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ.
Η συνάντηση αυτή έγινε με αφορμή την καταγγελία για τον θάνατο Πακιστανού μετανάστη μετά από κακομεταχείρισή του στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι την έχει στείλει στον εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.
Ο υπουργός τόνισε ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη μεταναστών στην αστυνομία, ξεκινώντας από περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συνύπαρξης αλλοδαπών με γηγενείς, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα φαινόμενα της αυξημένης εγκληματικότητας, αλλά και οι επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων σε μετανάστες......
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι θα γίνουν προσλήψεις κοινωνιολόγων και ψυχολόγων στην αστυνομία, κάτι που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά αργότερα σταμάτησε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η αστυνομία θα σταματήσει να έχει τον οποιονδήποτε ρόλο στη χορήγηση ασύλου, οι αρμόδιες επιτροπές θα καταργηθούν και η διαχείριση του πολύ σημαντικού αυτού ζητήματος θα περάσει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τέλος, τα μέλη της Πακιστανικής κοινότητας έθεσαν στον υπουργό και το θέμα των απαγωγών Πακιστάνων το 2005, το οποίο δεν διερευνήθηκε ποτέ σε βάθος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι δεν έχει υπόψη του κάποια νέα στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση αν προκύψει κάτι καινούργιο, θα υπάρξει έρευνα.
Τα αιτήματα των πακιστανών και οι απαντήσεις του Υπουργού
Οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασισιστική απειλή» έθεσαν τέσσερα ζητήματα στον υπουργό.
-Ως προς το θέμα του θανάτου του Πακιστανού Μοχάμεντ Καμράν. Σύμφωνα με την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, που διενεργήθηκε με ευθύνη της αστυνομίας, ο αλλοδαπός πέθανε από πνευμονικό οίδημα. Η δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση, που έγινε εκ μέρους της «Κίνησης», απέρριψε τον ισχυρισμό του πνευμονικού οιδήματος. Επιπλέον εντοπίσθηκαν κακκώσεις, εκδορές και εγκαύματα. Η εσκεμμένη ταρίχευση του σώματος δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση, αλλά θα ακολουθήσει ιστολογική εξέταση.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Αρείου Πάγου στο θέμα του θανάτου του Καμράν. Όπως είπε «δεν επιλέγω να κάνω άλλη μια ΕΔΕ, διότι έτσι συνήθως τα ζητήματα ξεχνιούνται και γίνονται εσωτερικά της αστυνομίας».
-Το δεύτερο ζήτημα, που έθεσαν οι εκπρόσωποι της «Κίνησης», αφορά την υπόθεση της απαγωγής των 28 Πακιστανών, η οποία έχει «κολλήσει» στον Εισαγγελέα, ενώ συγχρόνως -όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της οργάνωσης- Πακιστανοί έχουν «τιμωρηθεί», άλλοι με αφαίρεση διαβατηρίων κι άλλοι με μη δυνατότητα επανεισόδου στην Ελλάδα.
Ο υπουργός απάντησε ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε, όμως, ότι στο πλαίσιο της αντοικτής μεταναστευτικής πολιτικής, που σκοπεύει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται και η ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού της οικογενειακής συνένωσης. Όπως σημείωσε «είναι τραγικό το σημερινό καθεστώς με χωρισμένες και εγκλωβισμένες οικογένειες».
-Το τρίτο ζήτημα, που τέθηκε, ήταν η αντιμετώπιση των προσφύγων, η δράση της FRONTEX και τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Παγανής». Η οργάνωση ζήτησε από τον υπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα δημιουργήσει άλλα «στρατόπεδα» του ιδίου τύπου και ότι θα καταργήσει όσα υπάρχουν.
-Τελευταίο τέθηκε το θέμα της «συνεργασίας αστυνομικών με φασίστες και τη Χρυσή Αυγή και το θέμα της αδράνειας της αστυνομίας στα τεκταινόμενα από τους φασίστες στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι εξετάζει το θέμα και τόνισε ότι «όποιος αστυνομικός έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή και φασιστικές οργανώσεις θα πάει σπίτι του».
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Πρόσληψη μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου