Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«Παραίτησαν» τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.


Την παραίτηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Βασίλειου Τσιατούρα ζήτησε κι έλαβε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τα χθεσινοβραδυνά περιστατικά στα Εξάρχεια.

Συγκεκριμένα, πεζή περιπολία αστυνομικών δέχθηκε επίθεση με πέτρες και τούβλα στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος.

Στη διάρκεια των ερευνών της αστυνομίας για τον εντοπισμό των νεαρών, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν σε καφέ-βιβλιοπωλείο στην οδό Θεμιστοκλέους, όπου γινόταν παρουσίαση του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη «Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος».

Οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν και οι αστυνομικοί προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση τον συγγραφέα και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαχρήστο, το μέλος του ΣΥΝ Στέλιο Ελληνιάδη και έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ που κατέγραφε τις σκηνές με το κινητό του τηλέφωνο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν έδωσε εντολή να αφεθούν όλοι ελεύθεροι και ζήτησε να διερευνηθεί ποιός έδωσε την εντολή για αυτές τις προσαγωγές.


Η δήλωση του υπουργού

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση ανομίας, σύγχυσης και ανασφάλειας.

Οι εγγυητές της νομιμότητας, κράτος και αρχές ασφαλείας, έχουν χάσει το κύρος, την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση τους. Οι φορείς της παραβατικότητας, από τους βανδάλους και τους χούλιγκαν που υποβαθμίζουν τη ζωή στα αστικά κέντρα μέχρι την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, δρουν πλέον ανεξέλεγκτοι και διαπλέκονται μεταξύ τους. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι καθώς βλέπουν θεμελιώδη δικαιώματά τους να υπονομεύονται και την καθημερινότητά τους να υποβαθμίζεται. Ολόκληρες περιοχές των πόλεων, και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας, έχουν μετατραπεί σε γκέτο και άβατο για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οδηγεί σε κοινωνικό χάος και εν τέλει σε απαξίωση της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η νέα κυβέρνηση έχει λάβει μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να πράξει το αυτονόητο: να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της νομιμότητας και της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης. Κι αυτό χωρίς καμία απολύτως έκπτωση, τόσο στην καταστολή της παραβατικότητας όσο και στο σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών από τη μεριά της Αστυνομίας.

Εδώ και δέκα μέρες, στην περιοχή των Εξαρχείων και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, είναι και πάλι παρούσα η Ελληνική Αστυνομία. Ο στόχος μας είναι ένας. Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα «άβατα». Επαναφέρουμε τη νομιμότητα. Αποκαθιστούμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Δεν θέλουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο. Δεν πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι ο τρόπος για να εξασφαλίζουμε την κοινωνική ειρήνη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα αστικά κέντρα. Πιστεύετε ειλικρινά ότι διασκεδάζει κανείς, είτε είναι πολίτης είτε αστυνομικός με αυτήν την κατάσταση; Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι για να κάνουμε και πάλι τις πόλεις μας ανθρώπινες, για να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς, πρέπει να συγκρουστούμε με την ανομία που έχει θεριέψει επικίνδυνα. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρώτο μας μέλημα είναι να στείλουμε παντού το μήνυμα, - με πράξεις και όχι δηλώσεις – ότι δεν υπάρχουν γκέτο, δεν υπάρχουν ζώνες και άβατα. Δεν δέχομαι ιδεολογήματα που να καλύπτουν την ανομία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων. Δέχομαι τη φωνή, την οργή των πολιτών για ασφαλείς, ανθρώπινες γειτονιές. Αυτό, ας το αντιληφθούμε όλοι.

Οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την προσπάθειά μας. Γνωρίζουμε όμως ότι ο στόχος για μία ανοιχτή και ασφαλή πόλη είναι δύσκολος. Ο δρόμος ανηφορικός. Απέναντί μας βρίσκονται αυτοί που χάνουν το ελεύθερο να πλιατσικολογούν και να βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο.

Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι βασικός μας αντίπαλός στην προσπάθεια που κάνουμε είναι ο κακός μας εαυτός. Η χθεσινή συμπεριφορά των αστυνομικών με την είσοδο σε χώρο όπου λάμβανε χώρα παρουσίαση βιβλίου, και τη σύλληψη ορισμένων από τους παριστάμενους, ήταν απαράδεκτη. Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη από όσους προσήχθησαν στη Γ.Α.Δ.Α. Και το ξανακάνω δημοσίως.

Η λογοδοσία και η ανάληψη των ευθυνών απέναντι στην κοινωνία είναι βασική αρχή αυτής της κυβέρνησης. Κανείς δεν μένει ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό το σκοπό έχω θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη θέσπιση έως το τέλος του χρόνου:

1) Ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας, και

2) Νέου σύγχρονου, αυστηρού και αποτελεσματικού πειθαρχικού κώδικα στην ΕΛ.ΑΣ.

Η νομιμότητα δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αφορά πρωτίστως και πάνω απ’ όλα το ίδιο το κράτος. Ο υπερβάλλων ζήλος που οδηγεί σε λογικές «σερίφη» και «ράμπο» δεν είναι καλός οδηγός. Λάθη ενδεχομένως να γίνουν. Ενδεχομένως κάποιοι να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο. Άλλοι ίσως να θέλουν να ονειρεύονται αντάρτικα πόλεων και εξεγέρσεις. Εγώ θέλω να είμαι σαφής: το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ευφημισμός.

Η πολιτική μας βούληση είναι ισχυρή και αταλάντευτη προς μια και μόνο κατεύθυνση: Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μια ασφαλής χώρα με σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη Αστυνομία που κάνει καλά τη δουλειά της, είναι σε θέση να επιβάλει με επαγγελματισμό τη νομιμότητα και να προστατεύει το κράτος δικαίου τόσο εκτός όσο και εντός του Σώματος».


Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αστυνομική αυθαιρεσία χαρακτήρισε ο Φ. Κουβέλης, τις προσαγωγές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Παπαχρήστος-, που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα Εξάρχεια.

Για το περιστατικό έδωσε συνέντευξη Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλή της ΚΟ, Αλέξη Τσίπρας. Ο βουλευτής Α' Αθηνών έκανε λόγο για ακραίο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας.

Ζήτησε επίσης ο έλεγχος της αστυνομίας να γίνεται από Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, να γίνει ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, με στόχο να προστατεύουν τους πολίτες και να μην έχουν κατασταλτικό, όπως είπε, ρόλο και ζήτησε την κατάργηση του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας.

Παράλληλα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας χαρακτήρισε επικίνδυνη έως αδιέξοδη την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι προσβάλλει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός περιέγραψε το περιστατικό και είπε, ότι «η γλυκανάλατη εικόνα της κυβέρνησης στα ΜΜΕ δεν θα περάσει άλλο, όταν αστυνομοκρατείται το κέντρο της Αθήνας».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν δύο από τους τρεις προσαχθέντες, ο Στέλιος Ελληνιάδης δημοσιογράφος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ο δημοσιογράφος Κώστας Δαματόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπική τους εμπειρία, ενώ απουσίαζε ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι δεν συνελήφθησαν αυτοί που πέταξαν τις πέτρες στους αστυνομικούς, αλλά δύο νέοι που βρίσκονταν μέσα στον πολυχώρο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου, στην οποία λίγη ώρα νωρίτερα είχε μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, οι δύο νέοι συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή των αστυνομικών στον πολυχώρο και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται πολίτες που δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Ακόμη, τόνισε ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά, στο όνομα μιας γενικής αρχής για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα Εξάρχεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδίκασαν την έξαρση βίας από τα όργανα της τάξης, σημειώνοντας ότι τέτοιες πράξεις καταλύουν το Κράτος Δικαίου.

«Διεκδικούμε μία ευνομούμενη πολιτεία, χωρίς εξαγριωμένους ανθρωποφύλακες που αγνοούν ή προσπερνούν στοιχειώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η κοινωνία που ονειρευόμαστε είναι μία κοινωνία δημοκρατίας και ανοχής στην διαφορετική άποψη και όχι καταστολής και βίας» τόνισαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails