Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ


“Σκάνδαλο: Κοστούμια Αρμάνι και κούτες ουίσκι για ...τους ψυχικά ασθενείς”, ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Στις σελίδες 44-45 το δισέλιδο ρεπορτάζ τιτλοφορείται: “'Όργιο ατασθαλιών αποκαλύπτει ο έλεγχος των επιθεωρητών υγείας, που αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα σε 10 οικοτροφεία και ξενώνες της Βόρειας Ελλάδας”.

Πρόκειται για το ίδιο σκάνδαλο που δημοσίευσε η εφημερίδα “Έθνος” την 11η Μαΐου 2008 με τίτλο:
Προσούτο και σολομό... ψώνιζαν οι ψυχικά ασθενείς
Να τι ανέφερε τότε το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά:










«Αδικαιολόγητες δαπάνες ύψους 160.000 ευρώ ανακάλυψε το Σώμα Επιθεωρητών ότι πραγματοποιούσαν οι υπεύθυνοι 10 δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη Βόρεια Ελλάδα

Τιμολόγια από σούπερ μάρκετ για αγορές καπνιστού σολομού, προσούτο Πάρμας και ουίσκι 12 και 15 ετών... Παραστατικά καταστημάτων για ρούχα και παπούτσια που είναι η τελευταία λέξη της μόδας. Αλλά και παρακράτηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις συντάξεις και τα επιδόματα των ψυχικά ασθενών, καταγράφει πόρισμα-σοκ του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας σε μονάδες κοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης.
Τα κέντρα αυτά λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με σκοπό την κοινωνική ένταξη ψυχικά πασχόντων μετά την έξοδό τους από τα δημόσια ψυχιατρεία της χώρας.
Οι έλεγχοι
Οι «Ράμπο της υγείας» έλεγξαν -μεταξύ άλλων- 10 δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη Βόρεια Ελλάδα και «ξεσκόνισαν» τη διοικητική και οικονομική διαχείρισή τους κατά το διάστημα 1999-2007.
Στο πόρισμα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» περιγράφεται αναλυτικά πώς γίνεται η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από τους διαχειριστές της υπεύθυνης εταιρείας, αλλά και πώς οι υπεύθυνοι των δομών εκμεταλλεύονται ακόμη και τους φιλοξενούμενους ασθενείς, παρακρατώντας τα χρήματά τους για τις «ανάγκες» της δομής ή μπαίνοντας ως συνδικαιούχοι στα τραπεζικά τους βιβλιάρια, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ίδιων των ασθενών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας έχει πραγματοποιήσει ανάλογους ελέγχους στην πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αποασυλοποίησης και έχει διαπιστώσει ατασθαλίες σε 59 από αυτές. Ο ογκώδης φάκελος βρίσκεται στον εισαγγελέα, ο οποίος χειρίζεται πια τη σοβαρή υπόθεση.
Οι φιλοξενούμενοι
Περισσότεροι από 180 ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση, ψυχωτική διαταραχή ή και χρόνιες ψυχικές παθήσεις φιλοξενούνται στους ξενώνες και τα οικοτροφεία της ιδιωτικής εταιρείας που έλεγξαν οι επιθεωρητές. Οι δομές βρίσκονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Δράμας, Κοζάνης και Πιερίας και προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Πηγή εσόδων της εταιρείας είναι το ειδικό νοσήλιο, το οποίο εισπράττει από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Επειδή όμως, όπως γράφεται στο πόρισμα, «καμία συμφωνία και σύναψη σύμβασης με τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει γίνει, το συνολικό ποσό των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας».
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν οικονομικά «κενά» στις δαπάνες των δομών, οι οποίες πρέπει να «μην είναι αλόγιστες, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται στις απόλυτα αναγκαίες για τη λειτουργία τους».
Απίστευτες σπατάλες έδειξε το «ξεσκόνισμα»
Με βάση τα τιμολόγια δομής που βρίσκεται στην περιοχή της Κατερίνης, είχε αγοραστεί κοστούμι 400 ευρώ, σακάκι cotton 200 ευρώ και άλλα ρούχα συνολικής αξίας 1.426,40 ευρώ. «Οι τιμές των ειδών είναι ιδιαίτερα ακριβές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν λειτουργική δαπάνη της εταιρείας».
Αντίστοιχα παραστατικά για τις άλλες δομές εντοπίζουν ως «ιδιαίτερα ακριβά» οι επιθεωρητές: σε δομή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει αγοραστεί ζευγάρι παπουτσιών γνωστής μάρκας 75,43 ευρώ και μπουφάν κόστους 140,29 ευρώ - το συνολικό κόστος του λογαριασμού ήταν 1.750 ευρώ.
Ακόμη και από γνωστή μπουτίκ της Λάρισας (Λακόστ) είχαν αγοράσει οι... τρόφιμοι των δομών, όπως φαίνεται από το λογαριασμό, είδη αξίας 1.241,81 ευρώ!

ΑΠΟ VERIANET.GR

ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails