Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Το μέγιστο σκάνδαλο της Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Εύβοιας, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής Ευβοίας Βαγγ. Αποστόλου με θέμα «Το μέγιστο σκάνδαλο της Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο

Πώς το Πολεμικό Ναυτικό πλήρωσε για τα χρυσόβουλα του Νικηφόρου Φωκά 7,5 δις δραχμές» ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Οι διαδικασίες και τα χρυσόβουλα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραχώρηση της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου έχουν ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις και μάλιστα σε επίπεδο δικομματισμού, πράγμα που δείχνει ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση είχαν τους ίδιους πρωταγωνιστές, απλά οι υπογραφές συμπίπτουν με το ρόλο που έπαιζαν η κάθε πλευρά τη συγκεκριμένη στιγμή.

Το σκάνδαλο όμως του Βατοπεδίου αναδείχθηκε κυρίως λόγω της επανάκτησης της κυριότητας από το Δημόσιο της λίμνης μέσω μιας μεθοδευμένης ανταλλαγής της με άλλη ακίνητη δημόσια περιουσία πολλαπλάσιας αξίας.

Στη Σκύρο είχαμε ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο, αυτό της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, που υλοποιήθηκε σε δύο χρονικές περιόδους: η πρώτη αφορά στην απαλλοτρίωση από το Δημόσιο έναντι τιμήματος 7,5 δις δραχμών εκτάσεων 1.935 στρεμμάτων, των οποίων η κυριότητα στηριζόταν στα βυζαντινά χρυσόβουλα του 10ου αιώνα και η δεύτερη στην αναγνώριση κυριότητας για τα υπόλοιπα 37.000 στρέμματα των χρυσόβουλων με διαδικασίες παράκαμψης αυτών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία".

ΑΠΟ SERVITOROS.GR

ΑΠΟ IOSPRESS.GR

ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails