Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Μαζικό κύμα δανεισμού από δεκάδες δήμους

Πρωτοφανές «κύμα» δανεισμού δεκάδων δήμων από όλη τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει «Καλλικράτη», αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος επισήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια να μπλοκαριστεί αυτή η προσπάθεια πολλών δημάρχων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ντόλιου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, πολλοί δήμοι προσπαθούν να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αλλά η κυβέρνηση έχει βάλει φραγμό μέχρι στιγμής σε αυτή την προσπάθειά τους. Ωστόσο οι δήμοι, κατά τον ίδιο, μπορούν να προσφύγουν και στις ιδιωτικές τράπεζες, κάτι το οποίο έχουν πράξει, αλλά εκεί οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι πολύ αυστηρότεροι.Ο υφυπουργός απέδωσε αυτή τη μαζική τάση πολλών δήμων στο γεγονός πως ενόψει της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» πολλοί δήμαρχοι, ιδιαίτερα όσοι διαβλέπουν πως θα συνενωθούν με διπλανούς μεγαλύτερους δήμους, επιχειρούν την ύστατη στιγμή να διασφαλίσουν κεφάλαια για κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ή σκοπό.

Πιθανότατα για πληρωμές έργων και κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στους προϋπολογισμούς. Έτσι όμως χρεώνονται από την πρώτη στιγμή τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα και όπως τόνισε ο κ. Ντόλιος οι πρωτοβουλίες αυτές των δήμων δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να υλοποιούνται όταν έχει γίνει γνωστό πως ο «Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr την ίδια τακτική φαίνεται πως ακολουθούν και πολλές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να «φορτώσουν» βάρη στις αιρετές περιφέρειες που θα ακολουθήσουν.

Οικονομικό αδιέξοδο

Παράλληλα ο υφυπουργός αποκάλυψε πως εκατοντάδες δήμοι έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και μάλιστα πολλοί δήμαρχοι επικαλούμενοι διαχειριστικές αμέλειες ή προβλήματα που κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους, μεταβαίνουν στο υπουργείο Εσωτερικών και ζητούν λύση στο πρόβλημά τους.

«Εμείς αρνούμαστε προς το παρόν να λύσουμε αυτά τα προβλήματα τους. Υπάρχουν δήμαρχοι που μας φέρνουν τα κλειδιά των δήμων τους» υπογράμμισε ο κ. Ντόλιος.

Αναφερόμενος στις φήμες ότι ο «Καλλικράτης» δεν θα εφαρμοστεί, ο ίδιος είπε πως αυτές εκπορεύονται από άτομα που ξεβολεύονται με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη ή από ορισμένες δυνάμεις κυρίως στην Αθήνα, που τα τελευταία χρόνια έμαθαν να νέμονται τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Τέλος, όσο αφορά στους εργαζόμενους στα διάφορα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης που θα καταργηθούν με τον «Καλλικράτη», δήλωσε πως δεν κινδυνεύουν όσοι έχουν σχέση αορίστου χρόνου, αλλά θα υπάρξουν πολλές μετακινήσεις προσωπικού από υπηρεσίες που θα παύσουν να υπάρχουν σε άλλες που έχουν ανάγκη.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails