Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός -
Οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από χώρες όπως η Γερμανία δείχνουν πώς το Βερολίνο και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ωφεληθεί από τη δημοσιονομική ασυδοσία στη χώρα, γράφει η ευρωπαϊκή έκδοση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σχολιάζοντας ότι οι χώρες αυτές είναι αντιμέτωπες με τις συνέπειες της επιβάρυνσης του ελληνικού κράτους.......
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας εξετάζει τη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων από τη Γερμανία, μία συμφωνία που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «συνέβαλε στην οικονομική βύθιση της Ελλάδας». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις, η Ελλάδα είνα ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας συμβατικών όπλων στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, την Ινδία, τα ΗΑΕ και τη Νότια Κορέα, ενώ οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι υψηλότερες στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο των δαπανών αυτών συγκαταλέγεται το περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που θα δαπανηθεί για δύο υποβρύχια από τη Γερμανία, συμφωνία που ανάγεται στο 1996. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε παραγγείλει τρία υποβρύχια και ένα προαιρετικό τέταρτο έναντι συνολικού σημερινού κόστους 1.8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο θα κατασκευαζόταν στο Κίελο και τα υπόλοιπα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εξασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το 2002 η συμφωνία επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιότερων υποβρυχίων, με πρόσθετο κόστος 985 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρώτο υποβρύχιο, το Παπανικολής κρίθηκε ότι παίρνει κλίση προς τα δεξιά υπό ορισμένες συνθήκες πλεύσης, κάτι που απέρριψε η κατασκευάστρια εταιρεία. Μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, όπως τονίζει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, η Ελλάδα είχε καταβάλει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το 70% της συνολικής συμφωνίας, χωρίς να έχει λάβει κανένα υποβρύχιο. Νεότερη συμφωνία προέβλεπε ότι τελικά η Ελλάδα θα αγόραζε συνολικά έξι νέα υποβρύχια από τους Γερμανούς, εκσυγχρονίζοντας μόνο ένα παλαιό, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να μην έχει παραλάβει κανένα υποβρύχιο.
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει τις έρευνες που πραγματοποιούνται κατά της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας, η οποία κατηγορείται για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων για το κλείσιμο της συμφωνίας. Σημειώνονται παράλληλα οι αντιδράσεις και οι έρευνες στην Ελλάδα, καθώς και το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις μεταχειρίστηκαν τις αμυντικές δαπάνες ως «πολιτική μπάλα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τες με τρόπο που εξυπηρετούσε την επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι μετά από όλα αυτά η Γερμανία δηλώνει έτοιμη για παρόμοιου τύπου μπίζνες με τη χρεωμένη Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε έχει δηλώσει πως όταν η Ελλάδα είναι έτοιμη για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών η Γερμανία θα προωθήσει την ευρωπαϊκή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει.
ΑΠΟ theinsider
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου