Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Πρωταθλητής εισφοροκλοπής το κράτος με 4,7 δισ. ευρώ

Την 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Μία εβδομάδα νωρίτερα θα ξεκινήσει και η σχετική ενημερωτική καμπάνια με σύνθημα «Το νόμιμο συμφέρει».

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί προτάσεως νόμου του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. και αφορά 239.000 επιχειρήσεις- οφειλέτες, με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή με 600 εκατ. ευρώ......Στην πρόταση του ΚΚΕ, όπως αναλύθηκε από τον εισηγητή της Γιώργο Μαυρίκο, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή όλων των απωλειών των Ταμείων από το 1950, η κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει επενδύσεις σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προϊόντα, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες και η πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση και προοπτική απαλλαγής των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου τόνισε ότι από τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η οικονομία δεν μπορεί να βγει κανείς αλώβητος.

Αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, χωρίς να θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών, ενώ τάχθηκε υπέρ βαθιών, καθοριστικών, δομικών αλλαγών και όχι ημίμετρων.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, η πρόταση του ΚΚΕ επιβαρύνει υπέρογκα τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος επίσης δήλωσε αντίθετος στην πρόταση, εξέφρασε το φόβο ότι το έλλειμμα θα μεγαλώσει, όχι γιατί δεν θα πετύχει το τριετές πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά λόγω του Ασφαλιστικού και της πραγματικότητας, που λέει ότι 19 δισ. είναι οι εισφορές που εισρέουν στα ταμεία και 46,5 δισ. οι δαπάνες.

Ο κ. Γιακουμάτος έκανε αναφορά και στα δομημένα ομόλογα, την υπόθεση των οποίων χαρακτήρισε ως «ακραία συμπεριφορά των golden boys που αναδείχθηκαν σε συμβούλους της αρπαχτής για να οικονομήσουν τα κοράκια της αγοράς».

Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε και τους συνδικαλιστές όλων των κομμάτων που μετείχαν στα ΔΣ των Ταμείων ότι δεν αντέδρασαν στις αποφάσεις για επένδυση στα ομόλογα αυτά.

Μέσα σε αυτού περιέλαβε και τον νυν υφυπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, που μετείχε στο ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.

« Το ταμείο που μετείχε ο κ.Κουτρουμάνης δεν αγόρασε 'δηλητηριώδες δομημένο ομόλογο' και δεν ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη» απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελλόπουλος διαφώνησε με την πρόταση του ΚΚΕ, θεωρώντας την ακριβή, αλλά και εξωπραγματικά τα περί μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.

Αντιθέτως υπέρ της αρχής της πρότασης τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την ένταξη σε αυτό των ταμείων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των Τραπεζών είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως και το κόστος για τις εθελούσιες «που αλλιώς υπολογίζονται και αλλιώς προκύπτουν», ενώ γνωστοποίησε ότι απευθύνεται με επιστολές προς τις διοικητές ΔΕΚΟ για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο ΙΚΑ.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι στην εισφοροδιαφυγή πρωταθλητής είναι το ίδιο το Κράτος, που δεν πληρώνει εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλλους:

«Δεν υπάρχει ούτε καν λογαριασμός, ούτε τοκίζονται. Ούτε οι ΔΕΚΟ αποδίδουν εισφορές» είπε.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails