Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Από την καταψήφιση στην… απόρριψη του μεταναστευτικού;

antonisΚατά πολλούς άργησε. Τελικά όμως ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε – σε επιστολή του προς τον υπουργό των Εσωτερικών – τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες (με εξαίρεση την ψήφο στους ομογενείς).

Ξεκινά αναφερόμενος στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες εξυπηρετεί η… σπουδή του Γιώργου Παπανδρέου για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Και συνεχίζει αναφερόμενος στην… επανανακάλυψη από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες των εθνικών όρων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση, θα καταργήσει τον νόμο. Και εκεί είναι το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της ανακοίνωσής του.

Τι σημαίνει αυτό, όμως για την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση; Για τον αγώνα που έχει ξεκινήσει τόσο από πλευράς ΛΑΟΣ όσο και άλλων προσπαθειών, για την ανατροπή του νομοσχεδίου και την διενέργεια δημοψηφίσματος;

Ουσιαστικά τίποτε άλλο, παρά ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη. Επί της πράξεως, η σημερινή ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά, δεν αλλάζει τίποτε για την παραπάνω προσπάθεια. Ίσως την διευκολύνει μάλιστα λίγο, καθώς λέει στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει… δίκιο που διαμαρτύρεται. Έχουμε δηλαδή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν συγκροτημένο δεξιό πόλο έστω και αν τα δύο κόμματά του, επιλέγουν διαφορετικές τακτικές για να δείξουν την αντίθεσή τους......


Αυτό όμως, καθόλου δεν εμποδίζει τις αντίστοιχες βάσεις τους, να συνεργαστούν στον συγκεκριμένο τομέα. Η κίνηση – ως κίνηση – επί της ουσίας, διευκολύνει χιλιάδες ψηφοφόρους της ΝΔ, δίνοντάς τους το άλλοθι και την κάλυψη που χρειάζονται, να συμμετέχουν στις διαδικασίες για το δημοψήφισμα. Αλλά πετυχαίνει και κάτι εξ’ ίσου σημαντικό. Αφήνει μια «ανοιχτή οδό» διαφυγής, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να ισχυρισθεί ότι λόγω αντιδράσεων θα «ξανασυζητήσει, αποσύρει» ή οτιδήποτε άλλο το νομοσχέδιο. Κάτι που πολύ δύσκολα θα έκανε, υπό την πίεση μόνον του ΛΑΟΣ.

Σε πολιτικό επίπεδο

Από εκεί και πέρα τι σημαίνει αυτό σε πολιτικό επίπεδο; Ο Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε τελικά μία μέση κατάσταση, που δεν τον αποδυναμώνει ιδιαίτερα έναντι του ΛΑΟΣ. Αλλά δεν του επιτρέπει να τον… υπερφαλαγγίσει κιόλας, καθώς το κόμμα της οδού Καλλιρρόης, θα συνεχίσει να είναι ο «πρωταγωνιστής» του πόλου, για τους επόμενους τρεις τουλάχιστον μήνες. Μήνες που είμαστε σίγουροι ότι χρειάζεται, για να επιλύσει εσωτερικά προβλήματα του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς. Η κίνηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά, δεν αλλάζει τις σχέσεις μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ. Φαίνεται ότι ήταν ακριβώς αυτό το οποίο ήθελε τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Και οι ισορροπίες παραμένουν ως είχαν. Με μια σημαντική διαφορά όμως. Τον «πόλο» που λέγαμε, αλλά και την μαχητική διάθεση, στην βάση των δύο κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails