Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Καθεστώς οι προκλητικά παχυλές αμοιβές στις ΔΕΚΟ



Του Γιώργου Χρηστίδη
Το πέρασμα των γαλάζιων golden boys στην... πράσινη ανάπτυξη! Οι αμοιβές των πολλών χιλιάδων ευρώ, οι μετοχές, οι πιστωτικές κάρτες και τα λοιπά μπόνους των μάνατζερ του δημοσίου
Μπορεί η κυβέρνηση να ζητά αιματηρές θυσίες από τους… συνήθεις υπόπτους μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους και να κάνει μεγαλόσχημες εξαγγελίες για νέα ήθη στις αμοιβές των μεγαλοστελεχών, τα “γκόλντεν μπόις” όμως είναι ακόμη εδώ και εξακολουθούν να πληρώνονται το… βάρος τους σε χρυσάφι.
Οι αμοιβές των πολλών χιλιάδων ευρώ, τα μπόνους, οι μετοχές, οι πιστωτικές κάρτες και τα λοιπά παραφερνάλια των πόστων των μάνατζερ θα μπορούσαν ενδεχομένως να… συγχωρεθούν, αν η χώρα δεν βρισκόταν σε ύφεση, αν τα “πακέτα” συμβάδιζαν με τα δεδομένα της ελεύθερης αγοράς, αν οι κάτοχοι των αξιωμάτων ανήκαν στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου μάνατζμεντ, αν οι οργανισμοί των οποίων ηγούνται διέπρεπαν στον επιχειρηματικό στίβο ή αν τέλος πάντων η νυν κυβέρνηση δεν είχε κηρύξει… πόλεμο κατά των τρελών αμοιβών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τις κυβερνητικές διακηρύξεις. Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της περίφημης περιόδου των 100 πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το μόνο που έγινε στο μέτωπο αυτό είναι κάποιες μάλλον συμβολικές μειώσεις μισθών, οι οποίες, όπως έλεγε στη “Μ” έμπειρος πολιτικός που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα, είναι “για τα μάτια του κόσμου”.....


Κατά τα λοιπά, είτε οι παλιές διοικήσεις παραμένουν στις θέσεις τους (περίπτωση ΟΤΕ) είτε δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το ύψος των αμοιβών των νέων κορυφαίων στελεχών (περίπτωση ΔΕΗ) είτε στις ηγεσίες των οργανισμών επιλέγονται άνθρωποι με βασικό κριτήριο την ευδόκιμο θητεία τους επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικά ή άλλα πόστα (περιπτώσεις ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ). Ο τρελός χορός των ευρώ προκαλεί μάλιστα ακόμη περισσότερο, υπό το πρίσμα των όσων ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο, όπως μαρτυρούν οι ιλαροτραγικές συγκρίσεις ανάμεσα στους “δικούς μας” και στους επικεφαλής κολοσσών όπως το BBC ή η… κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Σταχυολογούμε:

ΟΠΑΠ: Με “οδηγό” το 2004;
Ασφαλώς αξιέπαινες οι συστάσεις του εποπτεύοντος υπουργού Παύλου Γερουλάνου προς τη νέα ηγεσία του ΟΠΑΠ για περικοπές δαπανών και ψαλίδισμα των αδικαιολόγητων αμοιβών στο χρυσοφόρο οργανισμό. Από την άλλη όμως πολλοί απόρησαν με το συμβολισμό της επιλογής του για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της πιο κερδοφόρας επιχείρησης της χώρας. Διότι πολλά μπορεί να πει κανείς για τον “Αθήνα 2004”, του οποίου ηγείτο ο νέος “CEO” του ΟΠΑΠ Γιάννης Σπανουδάκης, όχι όμως ότι… διακρίθηκε για το πνεύμα λιτότητας του (μάρτυρες τα κολοσσιαία ελλείμματα που μας κληροδότησε η ολυμπιακή περιπέτεια). Γνωστός από το (σημιτικό) παρελθόν της χώρας είναι και ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΠ και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Χάρης Σταματόπουλος.
ΕΛΠΕ: Δεν θα… πεινάσει μετά τη μείωση
Μειώσεις αποδοχών κατά 15% ανακοίνωσαν εθελουσίως οι νέοι επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όπου οι δύο μεγαλομέτοχοι είναι το ελληνικό δημόσιο (35,5%) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων του ομίλου Λάτση (36,3%). Έτσι, ο νέος πρόεδρος Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, από τα 200.000 ευρώ του προκατόχου του θα “περιοριστεί” στα 170.000 ευρώ (κάτι παραπάνω από 14.000 ευρώ το μήνα). Η επιχείρηση διευκρινίζει πάντως στη “Μ” ότι τα ΕΛΠΕ δεν ανήκουν στις ΔΕΚΟ και λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
ΔΕΗ: Εν αναμονή της μείωσης
Κατά την παρουσίαση του Αρθούρου Ζερβού, νέου ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ στη θέση του Τάκη Αθανασόπουλου, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι οι αποδοχές του θα είναι μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν. "Δεν δέχθηκα αυτή τη δουλειά για τα λεφτά. Δεν διεκδικώ, ούτε έκανα καμία τέτοιου είδους διαπραγμάτευση", είχε δηλώσει ο ίδιος. Η “Μ” πληροφορήθηκε ότι οι αποδοχές του δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, οπότε μένει να δούμε εάν και κατά πόσο θα είναι ψαλιδισμένες σε σχέση με τα 300.000 ευρώ του πρώην.
ΕΡΤ: Ένας Παναγόπουλος ίσον… δύο BBC
Στη γαλαντόμο ΕΡΤ, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αξιοποιεί την υποχρεωτική εισφορά που πληρώνουν οι πολίτες για να μοιράζει χολιγουντιανούς μισθούς, οι φήμες θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Παύλο Γερουλάνο να κόβει κατά πολύ την αμοιβή του στελέχους που θα διαδεχθεί τον Χρήστο Παναγόπουλο στη θέση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου (από τα 25.000 στα 6.500 ευρώ μηνιαίως). Η ετήσια αποζημίωση του κ. Παναγόπουλου αγγίζει τα 347.000 ευρώ. Είναι δηλαδή διπλάσια σχεδόν από τις απολαβές του… ομολόγου του στο BBC σερ Μάικλ Λιονς, ο οποίος το 2008 εισέπραξε από το βρετανικό κολοσσό μόλις 160.000 λίρες (180.000 ευρώ)…
Τράπεζα της Ελλάδος: Μισθός να τον ζηλεύει ο… Μπερνάνκι
Ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος και μέγας κήνσορας της λιτότητας Γιώργος Προβόπουλος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μειώνει εθελουσίως το μισθό του κατά 20%. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ακόμη και για κίνηση… αυτοθυσίας, αν παρέβλεπε το ότι οι μειωμένες αποδοχές του κ. Προβόπουλου διαμορφώνονται στις 290.000 ευρώ. Έστω και περικομμένες δηλαδή, είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα 181.000 δολάρια που είναι η αμοιβή του ισχυρότερου κεντρικού τραπεζίτη του πλανήτη, του Αμερικανού Μπεν Μπερνάνκι. Τουλάχιστον, ο κ. Προβόπουλος δεν θα φέρνει σε αμηχανία στις συνεδριάσεις της ευρωτράπεζας τον “προϊστάμενό” του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος αμείβεται με 345.000 ευρώ ετησίως.
ΟΤΕ: “Πάγωμα” απολαβών στο… μισό εκατομμύριο
Στον ΟΤΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο τοποθετηθείς από την απελθούσα κυβέρνηση Παναγής Βουρλούμης, του οποίου ο μισθός το 2008 άγγιζε τα 580.00 ευρώ και είναι επτά(!) φορές υψηλότερος από τις ετήσιες αποδοχές ενός βουλευτή. Η επιχείρηση, που ανήκει σε ποσοστό 30% στη γερμανική Deutsche Telekom, διαβεβαιώνει πάντως τη “Μ” ότι οι αποδοχές του κ. Βουρλούμη, που καθορίζονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων, παραμένουν “παγωμένες” από τον Ιανουάριο του 2007.
ΕΥΑΘ: Περικοπές μετά τις γιορτές
Στην ΕΥΑΘ ο νέος πρόεδρος Κωνσταντίνος Καμάκας θα πρέπει να αισθάνεται… φτωχός συγγενής, καθώς η αμοιβή του κινείται στο επίπεδο των 20.000 ευρώ ετησίως. Για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο Νικόλαο Παπαδάκη προβλέπονται αποδοχές της τάξης των 7.000 ευρώ μηνιαίως. Η “Μ” πληροφορήθηκε ότι μετά τις γιορτές θα τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο και επισήμως (έχει ήδη συζητηθεί ατύπως) θέμα μείωσης των αποδοχών, όπως και των αποζημιώσεων για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του δ.σ.

Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails