του Ευάγγελου Θ. Γιακουμή
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
* Ποιοι «αυτοκτόνησαν» τον Τσαλικίδη
* Ο ρόλος τού τότε εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλου και μετέπειτα διοικητή της ΕΥΠ
Μια υπόθεση που «στοίχειωσε» την προηγούμενη κυβέρνηση επανέρχεται στο φως με πρωτοβουλία του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης. Ο φάκελος των υποκλοπών με όλες τις παραμέτρους του, από το ρόλο της Vodafone και της Ericsson μέχρι την αυτοκτονία του διευθυντικού στελέχους της πρώτης Κ. Τσαλικίδη ανοίγει και πάλι, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που αιωρούνται ακόμα....
Σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, αυτό των τηλεφωνικών υποκλοπών, όταν αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και το τηλέφωνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή παρακολουθείται, και τα όσα ακολούθησαν τη δημοσιοποίησή του, με κορύφωση την… αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τον κ. Παπαγγελόπουλο, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι, δεν υπάρχουν καταδίκες. Αυτή η υπόθεση, που έθεσε εν αμφιβόλω την ασφάλεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που πλήγωσε το κύρος εταιρειών-κολοσσών και που με κάποιον τρόπο συνδέθηκε με το χαμό ενός νέου ανθρώπου, ανοίγει ξανά με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.
Άλλωστε ήταν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ πως θα «ξεθάψει» την υπόθεση από το αρχείο, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τόσο περίεργη στιγμή της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας για τη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών και της δημόσιας ασφάλειας.
Η σημερινή κυβέρνηση, και τώρα και πριν τις εθνικές εκλογές, εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρόκειται για μια «καραμπινάτη» υπόθεση δολοπλοκίας, έντονου παρασκηνίου και συμφερόντων με άγνωστες μέχρι στιγμής σκοπιμότητες. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καταγγείλει την τότε κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής για περίεργες μεθοδεύσεις, ενώ επανειλημμένως είχε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκαν περαιτέρω με την υπόθεση συλλέγοντας στοιχεία και μαρτυρίες, και πλέον είναι έτοιμοι να επαναφέρουν το θέμα. Αυτό δείχνει, άλλωστε, η ερώτηση που κατατέθηκε την τελευταία ημέρα της προηγούμενης Βουλής από 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Με επικεφαλής το σημερινό υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη και συμμετέχοντες πολλούς από τους σημερινούς υπουργούς της κυβέρνησης, με κορυφαίο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πεταλωτή, οι βουλευτές ρωτούσαν τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο για μια σειρά αδιευκρίνιστων πτυχών του θέματος, περίεργες συνδέσεις γεγονότων αλλά και τον πραγματικό ρόλο συγκεκριμένων προσώπων.
Ερωτήματα που «καίνε»
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους εστιάζουν στη σύνδεση της υπόθεσης με αυτή της αυτοκτονίας του τότε διευθυντή δικτύου της εταιρείας Vodafone Κ. Τσαλικίδη. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, υπάρχουν κενά στη χρονική ακολουθία των γεγονότων, όπως ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Κορωνιάς ενημερώθηκε για την τραγωδία, πριν καλά καλά το μάθει η οικογένεια του αυτόχειρα. Επίσης, δεν διευκρινίστηκε ποτέ ποια ήταν τα πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε μέσω κινητού ο Τσαλικίδης λίγες ώρες πριν βάλει τέρμα στη ζωή του. Στον αέρα παραμένει ένα ακόμα ερώτημα, που αφορά στη συνεργασία του αυτόχειρα με το συνάδελφό του της Ericsson. Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρεται:
«Αδιερεύνητο φέρεται να παραμένει το από ποιον και το πότε ενημερώθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη. Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, η ενημέρωση αυτή ήταν ανεξήγητα άμεση, καθώς έγινε νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας του θανάτου (9:30 με 10:00 π.μ.), σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την εύρεση του πτώματος από την οικογένειά του, και τουλάχιστον μία ώρα πριν (11:00 π.μ.) η οικογένειά του επικοινωνήσει το γεγονός σε τρίτα πρόσωπα που ενδεχομένως μετέπειτα να πληροφόρησαν την εταιρεία.
Ερωτήματα για την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone. Γιατί η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από την προηγούμενη κυβέρνηση; Ποιος ο ρόλος της μυστικής συνάντησης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας με την ηγεσία της κυβέρνησης της ΝΔ;
»Παρά την προσφυγή της οικογένειας του Κ. Τσαλικίδη, φέρεται να ΜΗΝ ταυτοποιήθηκαν ποτέ οι κάτοχοι των αριθμών τηλεφώνων που κλήθηκαν ή κάλεσαν τον κινητό του Κ. Τσαλικίδη τις ώρες πριν από το θάνατό του. Πρόκειται για τους παρακάτω αριθμούς, κάποιοι από τους οποίους δεν αντιστοιχούν σε κοινά κινητά ή σταθερά τηλέφωνα:
☎ 0030496499
☎ 6972224621
☎ 0030436024
☎ 0030491010
»Παρά, επίσης, την προσφυγή της οικογένειας του Κ. Τσαλικίδη φέρεται να ΜΗΝ έγινε επαρκής έρευνα των ψηφιακών αρχείων στον υπολογιστή, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κυρίως σε φορητές συσκευές αποθήκευσης (USB) του εκλιπόντος.
»Αδιευκρίνιστη παραμένει μια φερόμενη ως ουσιαστική ανακρίβεια των καταθέσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γ. Αγγέλου και του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone σχετικά με το πότε έλαβαν χώρα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και η συνάντηση που ορίστηκε για την επόμενη μέρα στο Μαξίμου με θέμα τις υποκλοπές.
»Αδιευκρίνιστο φέρεται να παραμένει το εάν ο εκλιπών συμμετείχε ή όχι σε μυστική συνάντηση την 8/3/05 με το διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη που προηγήθηκε της ενημέρωσης του Μαξίμου από τον ίδιο το διευθύνοντα σύμβουλο.
Δεν διευκρινίστηκε ποτέ ποια ήταν τα πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε μέσω κινητού ο Τσαλικίδης λίγες ώρες πριν βάλει τέρμα στη ζωή του.
»Φέρεται να ΜΗΝ αναζητήθηκε το ένα από τα 3 τηλέφωνα που, σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, ΔΕΝ παραδόθηκαν ποτέ στην ΑΔΑΕ από τη Vodafone, παρά το γεγονός ότι ένα από αυτά χρησιμοποιούνταν «αποκλειστικά για εσωτερικές λειτουργίες των ψηφιακών κέντρων», ΟΥΤΕ να διερευνήθηκε αν αυτό αντιστοιχεί στο τηλέφωνο που κάλεσε η σταθερή γραμμή του Κ. Τσαλικίδη το βράδυ του θανάτου του.
»Φέρεται να μην διερευνήθηκαν τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την παραδοχή του τεχνικού διευθυντή της Ericsson, μιας τρίτης δηλαδή εταιρείας, ότι είχε καθημερινή επαφή με τον Κ. Τσαλικίδη, την ίδια στιγμή που ο τεχνικός διευθυντής της Vodafone, της εταιρείας δηλαδή στην οποία εργαζόταν ο Κ. Τσαλικίδης, επέμενε ότι δεν είχε τακτική επαφή με τον τελευταίο».
Από την αυτοκτονία στη συγκάλυψη
Την επόμενη μέρα της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, οι εξελίξεις παίρνουν καταιγιστικό ρυθμό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone ενημερώνει το πρωθυπουργικό περιβάλλον για το παράνομο λογισμικό συνακροάσεων στο δίκτυο της εταιρείας, ερήμην των αρμοδίων ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Στο ΠΑΣΟΚ μιλούσαν και μιλούν για συγκάλυψη της υπόθεσης για 11 ολόκληρους μήνες. «Δυστυχώς, η υποτιθέμενη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών σφραγίστηκε από την κυβερνητική συγκάλυψη, την κυβερνητική άρνηση στην αυτονόητη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την παρεμπόδιση έγκαιρης παρέμβασης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και τελικά την προκλητική αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών από τον Εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλο».
Στην ίδια ερώτηση, η ομάδα των 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Σεβόμενοι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν θα υπεισέλθουμε στη δικαστική κρίση περί αυτοκτονίας, ούτε στις αιτιάσεις των μηνυτών περί δολοφονίας ή τουλάχιστον συμμετοχής σε αυτοκτονία σχετικά με την επιμέρους εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η πρωτόδικη υπ’ αριθμ. 80/2006 Εισαγγελική Διάταξη του κ. Ι. Διώτη συσχετίζει άμεσα την αυτοκτονία με τις υποκλοπές, αναφέροντας ότι το στέλεχος της Vodafone αυτοκτόνησε υπό το βάρος της γνώσης των υποκλοπών ή ίσως επειδή δέχτηκε πιέσεις για αυτό το λόγο. Ο συσχετισμός αυτός αποκαλύπτει ευθέως τον καίριο ρόλο του εκλιπόντος στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τις ιδιαίτερα σκοτεινές και απειλητικές πτυχές της. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η σχετική δικογραφία ΔΕΝ μπήκε στο αρχείο, αλλά συσχετίστηκε με τη βασική δικογραφία για την υπόθεση των υποκλοπών».
Την αρχειοθέτησε ο Παπαγγελόπουλος
Η ερώτηση των 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δίνει μια γεύση για το πώς θα κινηθεί σήμερα ως κυβέρνηση στην υπόθεση. Έτσι, σε πρώτο στάδιο θα διερευνηθεί ο ρόλος του τότε εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση, αφού αναίτια και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν σκοπιμότητα, ενώ και η «ανέλιξη» του πρώην δικαστικού –μετέπειτα διοικητή της ΕΥΠ– αφήνει πολλά ερωτήματα.
Σε πρώτο στάδιο θα διερευνηθεί ο ρόλος του τότε εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση, αφού αναίτια και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.
«Ωστόσο, η περαιτέρω ανεξήγητη αρχειοθέτηση του μείζονος σκανδάλου των υποκλοπών από τον “έμπιστο“ και “εκλεκτό“ της κυβέρνησης τέως εισαγγελικό λειτουργό και νυν διοικητή της ΕΥΠ κ. Παπαγγελόπουλο σήμανε την οριστική συγκάλυψη μιας υπόθεσης πρωτοφανούς παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων αλλά και ενδεχόμενης μείζονος απειλής της δημόσιας ασφάλειας, που, κατά παραδοχή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε και διαχειριζόταν επί τουλάχιστον 11 μήνες και που κατά εισαγγελική παραδοχή οδήγησε στην αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone. Βασικά ερωτήματα που τέθηκαν πολλάκις από την οικογένεια του εκλιπόντος, αλλά και που προέκυψαν από τις ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στα οποία οι απαντήσεις θα έριχναν φως στα ιδιαιτέρως σκοτεινά σημεία του σκανδάλου των υποκλοπών, έμειναν προκλητικά αδιερεύνητα από τον κ. Παπαγγελόπουλο και παραμένουν εκκωφαντικά αναπάντητα στις συνειδήσεις της κοινής γνώμης, πλήττοντας το κύρος της Δικαιοσύνης και ενισχύοντας τις αλγεινές εντυπώσεις αντιθεσμικών διαύλων κυβερνητικών παρεμβάσεων στο κορυφαίο αυτό θεσμό», σημειώνουν οι βουλευτές.
Το χρονικό
Η αυτοκτονία του προϊσταμένου σχεδιασμού δικτύων της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη περιέπλεξε και πρόσθεσε νέα ερωτήματα στην ούτως ή άλλως ομιχλώδη υπόθεση των υποκλοπών. Ο ρόλος του αυτόχειρα, η χρονική ακολουθία των γεγονότων αλλά και οι πράξεις ή οι παραλείψεις των υπευθύνων, σε ό,τι αφορά στη σύνδεση των δυο υποθέσεων, γέννησαν απορίες και υποψίες, που ακόμα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, δεν έχουν διαλευκανθεί.
Γυρνώντας το χρόνο πίσω, στις 4 Μαρτίου 2005, η Vodafone ανακαλύπτει ένα «ξένο» λογισμικό παρακολουθήσεων – συνακροάσεων στο δίκτυό της. Την επόμενη ημέρα, και μετά από διαβουλεύσεις στην ηγεσία της εταιρείας, λαμβάνεται η απόφαση της αποσύνδεσης του λογισμικού, ενέργεια που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων «έκλεισε» όποια χαραμάδα υπήρχε για να εντοπιστούν οι υποκλοπείς. Στις 10 Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Γ. Κορωνιάς ενημερώνει το πρωθυπουργικό γραφείο για την ύπαρξη του λογισμικού παρακολούθησης αλλά και για το ότι τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού, των περισσότερων υπουργών, των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και άλλων παραγόντων της χώρας ήταν παγιδευμένα. Μία ημέρα πριν, ο άτυχος Τσαλικίδης είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του, κάτι που ανέφερε ο κ. Κορωνιάς στις Αρχές, χωρίς ωστόσο να συνδέει τις δυο υποθέσεις.
Στις 11 Μαρτίου ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Δ. Λινός παραγγέλνει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Μόλις τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ενημερώνεται, όπως ισχυρίζεται, από τον υποστράτηγο Στ. Σύρο για την αυτοκτονία Τσαλικίδη και την πιθανή σύνδεσή του με την υπόθεση των υποκλοπών.
Στις 2 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας δημοσιοποιούν την υπόθεση, ενώ την επόμενη ημέρα αποκαλύπτεται από τον Τύπο η αυτοκτονία Τσαλικίδη. Ο φάκελος της αυτοκτονίας, που είχε κλείσει με κενά τον Ιούνιο του 2005, ξανανοίγει και ανατίθεται στον εισαγγελέα Ι. Διώτη.
Διατάσσεται αυτοψία στο διαμέρισμα του αυτόχειρα και αναζητούνται προσωπικά στοιχεία του, όπως ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή του αλλά και τα τελευταία e-mail που αντάλλαξε πριν το απονενοημένο διάβημα. Ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία Τσαλικίδη, ο Γ. Κορωνιάς, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Bουλής, κατέθεσε για την υπόθεση των υποκλοπών.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ (EPIKAIRA.GR)
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου