Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Με κίνδυνο να εξαιρεθούν λόγω των τροπολογιών αυτών από την προφυλάκιση δράστες σοβαρών εγκλημάτων, αλλά και να εξυπηρετηθούν έμποροι ναρκωτικών

Ψηφίστηκε τη Δευτέρα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που εισάγει στο ελληνικό δίκαιο την αποζημίωση από το Δημόσιο θυμάτων εγκλημάτων βίας αλλά και μειώνει τις προϋποθέσεις για προσωπική κράτηση, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, διευρύνει επίσης τον αριθμό και τη βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση. Το νομοσχέδιο προσθέτει σε αυτά εκτός από την τέλεση με πρόθεση και την απειλή χρήσης σωματικής βίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τη βαριά σωματική ή νοητική πάθηση του θύματος.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη νομοθεσία περί ναρκωτικών με απώτερο σκοπό τη μείωση των προϋποθέσεων προσωπικής κράτησης και άρα την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (πλην του ΣΥΡΙΖΑ) που εξ αυτού του λόγου καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ως αναγκαίες αλλαγές, τις χαρακτήρισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκρινε ότι «θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αντί να περιορίζονται τα αδικήματα που επισύρουν την προσωρινή κράτηση».

Αντίθετα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης συμφώνησε ότι θα απαιτούνταν άλλα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισε όμως ότι «δεν πείθονται διαφορετικά οι δικαστές, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν αθρόες προσωπικές κρατήσεις που συνιστούν προκαταβολή ποινής». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, που δήλωσε ότι υπερψηφίζει την υπουργική τροπολογία, συμφώνησαν ότι κάποτε θα πρέπει να κατέλθει από το 18μηνο στο 12μηνο το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Γενικότερες επιφυλάξεις εξέφρασε από το ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας. Από τον ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις αυτές δημιουργούν την εντύπωση της ατιμωρησίας ή και της αδικίας έναντι αυτών που έχουν ήδη εκτίσει ή εξαγοράσει τις ποινές τους. Για τον κίνδυνο να εξαιρεθούν λόγω των τροπολογιών αυτών από την προφυλάκιση δράστες σοβαρών εγκλημάτων, αλλά και να εξυπηρετηθούν έμποροι ναρκωτικών, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής της ΝΔ, Σωτήρης Χατζηγάκης.

Απαντώντας ο κ. Καστανίδης είπε ότι η ευρωπαϊκή τάση, όπως εκφράσθηκε και ελήφθη σχετική απόφαση στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης του περασμένου Οκτωβρίου, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των μέτρων προσωρινής κράτησης με άλλα εναλλακτικά μέτρα. Σημείωσε μάλιστα ότι την κατάχρηση του μέτρου της προσωρινής κράτησης από δικαστές και εισαγγελείς, επεσήμανε χθες και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails