Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Η ελλάδα οδεύει προς την παγκοσμιοποίηση: Σε Δύο φάσεις ο Καποδίστριας 2

Σε δύο φάσεις σκοπεύει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση τη διαβούλευση για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και τον Καποδίστρια 2. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση θα προταχθεί το θεσμικό μέρος των αλλαγών που αφορούν τη διοικητική δομή της χώρας και τη θεσμοθέτηση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ στη δεύτερη φάση θα αποφασιστούν οι συνενώσεις και τα όρια των νέων δήμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης

Ηδη η επιστημονική επιτροπή που έχει ορίσει ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, για τη νέα «αρχιτεκτονική» του κράτους και της αυτοδιοίκησης, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της και αναμένεται σύντομα να παραδώσει την τελική της πρότασή στον υπουργό.

Αν και η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για τα νέα όρια των δήμων στηρίζεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την οποία έχουν συμφωνήσει αρκετές τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, έχουν καταγραφεί αρκετές αντιδράσεις δημάρχων που υποστηρίζονται από τη ΝΔ ή ακόμα και τοπικών παραγόντων όλων των «αποχρώσεων» ανά την Ελλάδα.

Η μείωση των δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και οι αρμοδιότητες της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης αποτελούν σημεία αιχμής όχι μόνο για τους αντιπολιτευόμενους δημάρχους αλλά και για αρκετούς που ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στην προσπάθεια να μην επαναλάβει τα λάθη των χειρισμών που έγιναν κατά την εφαρμογή του Καποδίστρια 1, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα ολοκληρώσει στον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης τη συζήτηση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στον α και β βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα είναι να μην υπερκεραστεί το σημαντικό εγχείρημα της αποκέντρωσης από τοπικιστικές αντιδράσεις στην προοπτική συνενώσεων δήμων.

Διασκεδάζοντας τα σενάρια αποτυχίας της κυβερνητικής προσπάθειας για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειών και δήμων λόγω «έλλειψης χρημάτων», κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή να αποδοθούν άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της.

Κατά τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης, η οποία θα αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, εκτιμάται ότι θα έχουν αποδυναμωθεί οι αντιρρήσεις τοπικών παραγόντων όσον αφορά τη χάραξη των ορίων για τις διοικητικές περιφέρειες και τους νέους δήμους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails