Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Δανειστήκαμε άλλα 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο μαμούθ!!!!!

Εκτοξεύτηκε στα 64 δισ. ευρώ ο δανεισμός του δημοσίου από τις αρχές του έτους, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η έκδοση 15ετούς ομολόγου μέσω της οποίας η κυβέρνηση δανείστηκε 7 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,385%. Το οικονομικό επιτελείο προσέτρεξε σε νέο δανεισμό, καθώς το «μαξιλάρι» των 8 δισ. ευρώ....

για το οποίο είχε μιλήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αποδείχθηκε... άδειο και δεν επαρκούσε για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο αναλυτικά η έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου συγκέντρωσε προσφορές 11,1 δισ. ευρώ από ξένους και εγχώριους επενδυτές. Τελικά αντλήθηκαν 7 δισ. ευρώ. Πλέον ο δημόσιος δανεισμός από τις αρχές του έτους διαμορφώνεται στα 64 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 21 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί.

Εως το τέλος του 2009 ίσως υπάρξει πρόσθετος δανεισμός μεταξύ 1-2 δισ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Το επιτόκιο ανήλθε στο 5,385%, δηλαδή δανειστήκαμε με «καπέλο» 142 μονάδων βάσης σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο στην κατηγορία αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 40% της έκδοσης κατέληξε σε Ελληνες επενδυτές και το υπόλοιπο σε ξένους, ενώ υψηλή χαρακτηρίζεται η ζήτηση από ασφαλιστικά ταμεία, διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες.

Ο χθεσινός δανεισμός και το υψηλό επιτόκιο αποτελεί επί της ουσίας μία πρόγευση των συνθηκών που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα όταν βγει τον Ιανουάριο στις αγορές, έχοντας να υλοποιήσει το 2010 ένα ακόμη δανειακό πρόγραμμα «μαμούθ», το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails