Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Ανακαλύφθηκε νέος ομαδικός τάφος θυμάτων του «πατερούλη» Στάλιν

Εκταφή θυμάτων του σοβιετικού καθεστώτος στην Ουκρανία


 Ουκρανία: 600 θύματα του σοβιετικού καθεστώτος θα εκταφούν από ομαδικό τάφο στην δυτική Ουκρανία.

Οι σoροί 600 Ουκρανών, που λιμοκτόνησαν, ή εκτελέσθηκαν από τις σοβιετικές αρχές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εκταφούν το προσεχές Σάββατο στο Λβίβ, στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Άντρι Σάντοβι.


Τα θύματα είχαν καταφύγει δυτικά εξαιτίας της σιτοδείας που έπληξε τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας το 1946-47.

«Συνολικά, μέσα σε έναν τάφο πέντε μέτρων επί επτά, έχουμε ανακαλύψει τις σορούς 602 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 114 είναι παιδιά και έφηβοι», τόνισε ο Γεβγκέν Γκρίνιν, υπεύθυνος της ΜΚΟ Μεμόριαλ, που ανέλαβε την ταυτοποίηση των θυμάτων, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Ορισμένοι έφεραν τρύπα στο κρανίο από σφαίρες. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής είχαν μεταφερθεί με κάρα και είχαν πεταχθεί σε ειδικούς τάφους. Όσοι διαπιστωνόταν ότι ζούσαν τυφεκίζονταν επί τόπου», τόνισε ο ίδιος.

Η εκταφή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Λβιβ, τόνισε ο Σάντοβι, του οποίου η πόλη αποτελεί λίκνο του ουκρανικού εθνικισμού. Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους να έλθουν να παρακολουθήσουν την τελετή μνήμης για τα θύματα.

Η Ουκρανία, πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, κατά τα έτη 1932-33 και 1947-47 επλήγη από θανατηφόρους λιμούς και σιτοδείες, που σύμφωνα με τους ιστορικούς προκλήθηκαν από το σοβιετικό καθεστώς. Κατά τον λιμό του '46-47, περίπου 300.000 κάτοικοι των ανατολικών περιοχών, που μαστίζονταν σκληρότερα από την τραγωδία, είχαν αναγκασθεί να αποδημήσουν προς τα δυτικά, τονίζουν οι ιστορικές πηγές.

www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails