Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΦΟΥ ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΤΩΡΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Και είναι φυσικό.Οσοι έζησαν τον κομμουνισμό ξέρουν τι θα πεί κομμουνισμός...Η μεταρρύθμιση στη νομοθεσία περί εγκλημάτων μίσους στην Πολωνία μπορεί να σημάνει την ποινικοποίηση του κομουνισμού.

Μια τροποποίηση στον ποινικό κώδικα, που περιμένει την υπογραφή του προέδρου, θα απαγορεύσει μια ευρεία γκάμα κομουνιστικών συμβόλων.
Αριστεροί πολιτικοί λένε ότι ο νόμος περισσότερο καταπατά παρά προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Πολωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της απαγόρευσης των κομουνιστικών συμβόλων με μια αλλαγή στον ποινικό κώδικα, η οποία θα καταστήσει παράνομα σύμβολα όπως το σφυροδρέπανο, το κόκκινο αστέρι έως και τα μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα(σ.σ:εμείς τα πουλάμε και στα τουριστικά μας).Η τροποποίηση θα ρυθμίσει την νομοθεσία της Πολωνίας για τα εγκλήματα μίσους, ποινικοποιώντας την "παραγωγή, διανομή, πώληση ή κατοχή... σε έντυπη, ηχητική ή άλλη μορφή, συμβόλων του φασισμού, του κομουνισμού και άλλων απολυταρχικών συμβόλων".
Η τιμωρία θα είναι πρόστιμο ή φυλάκιση έως και δύο ετών.

Εξαιρέσεις θα γίνονται για καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς, συλλεκτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.
Η εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης για θέματα ίσων δικαιωμάτων, Elzbieta Radziszewska, εισηγήθηκε τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία την περασμένη άνοιξη, εισπράττοντας την ευρεία υποστήριξη από άλλους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος PO, καθώς και από μέλη του συντηρητικού Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της χώρας Lech Kaczynski.

Τα δυο αυτά κόμματα έχουν 375 από τις 460 έδρες της πολωνικής Βουλής.
Η ρύθμιση ενισχύει τον υπάρχοντα νόμο για τα εγκλήματα μίσους που απαγορεύει τη "δημόσια προπαγάνδα του φασισμού και άλλων απολυταρχικών συστημάτων".

Παρόμοιες απαγορεύσεις συμβόλων του Ναζισμού υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, αλλά η ευρύτητα του πολωνικού νόμου, και η εφαρμογή του στα σύμβολα του κομουνισμού, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.

Συγκρίσιμος με τον Ναζισμό ο Κομουνισμός"

Όταν ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο νόμο από το πολωνικό κοινοβούλιο νωρίτερα το Νοέμβρη, ο δίδυμος αδερφός του προέδρου και επικεφαλής του κόμματος PiS, τον υποστήριξε ενθέρμως.
"Ο κομουνισμός ήταν ένα σύστημα γενοκτονίας που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων" είχε δηλώσει.

"Κανένα σύμβολο του κομουνισμού δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει στην Πολωνία, επειδή υπάρχουν σύμβολα ενός συστήματος γενοκτονίας που θα έπρεπε να συγκριθεί με το Γερμανικό Ναζισμό".

Οι επικριτές του νόμου λένε ότι η λέξη "σύμβολο" καθιστά τον νόμο τόσο ευρύ, ως το σημείο του παράλογου, καθιστώντας οτιδήποτε παράχθηκε στην Πολωνία, κατά τα 50 και περισσότερα χρόνια που η χώρα υπήρξε υπό το κομουνιστικό καθεστώς, πιθανόν παράνομο, από τις δημοφιλείς ταινίες και σειρές της κομουνιστικής εποχής έως το εικονικό Παλάτι του Πολιτισμού, ένα σταλινικό μεγαθήριο που χτίστηκε το 1955 και δεσπόζει στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Την τροποποίηση του νομοσχεδίου έχει ήδη εγκρίνει η Γερουσία και πλέον χρειάζεται την προεδρική υπογραφή, η οποία θα πρέπει να τεθεί έως τις 30/11/2009.

Ο Iwinski υποστηρίζει ότι αν ο νόμος εφαρμοστεί, πιθανότατα θα παταχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπάρχει ωστόσο ένα προηγούμενο, στην Ουγγαρία, όπου τα σύμβολα του κομουνισμού όπως το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι, όπως και η σβάστικα, έχουν απαγορευθεί ως "σύμβολα τυραννίας" από το 1994.

Το 2003, ο Ούγγρος πολιτικός Attila Vajnai συνελήφθη, του φορέθηκαν χειροπέδες και του επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή φορούσε στο πέτο του ένα κόκκινο αστέρι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Πολωνοί πολιτικοί προωθούν επίσης νόμο που επιβάλλει στις τοπικές αρχές την μετονομασία οδών και κτιρίων που έχουν βαφτιστεί με ονόματα κομουνιστών.

Πηγή: Spiegel

Αναδημοσίευση απο http://gianniotis.blogspot.com/2009/11/stop.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails