Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την έξωση του Εσταυρωμένου από τα σχολεία.Σε αυστηρό τόνο και με βασικό επιχείρημα το ενδεχόμενο να τελεσιδικήσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αφαίρεση του σταυρού από τα ιταλικά σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από την κυβέρνηση την πλήρη αποχριστιανοποίηση των ελληνικών σχολείων. Ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση στη Βουλή:

«Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και αναφέρει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία ώστε να μην προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής", είναι αφορμή για να εξετάσουμε την κατάσταση και στα ελληνικά σχολεία, όπου πλέον φοιτούν αλλόθρησκοι, άθρησκοι και άθεοι μαθητές.

Στα σχολεία μας υπάρχουν θρησκευτικές εικόνες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ γίνεται καθημερινά πρωινή προσευχή και ταχτικά γίνεται εκκλησιασμός. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιταλικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση, η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη και θα ισχύει πλέον για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν πολίτες, ζητώντας την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων.

Στην πολύ πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός τόνισε τους «διακριτούς ρόλους» κράτους και εκκλησίας, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις. Επίσης, ανακοίνωσαν τη σύσταση επιτροπών ανά υπουργείο για τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων. Δεν είπαν όμως πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος και μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
· Είναι στις προθέσεις τις κυβέρνησης και του υπουργείου, να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες;
· Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η προσευχή και ο εκκλησιασμός να γίνουν προαιρετικές δραστηριότητες, που δε θα πραγματοποιούνται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου;
· Ποια θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων της επιτροπής μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας;

Ο ερωτών βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός»


ΑΠΟ ESPRESSO NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails