Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Χρέος μηδέν εάν αντί τριπλάσιους είχαμε... μόνο διπλάσιους δημοσίους υπάλληλους!


Τόνοι χαρτιού… και μελανιού έχουν ξοδευτεί για να τονίσουν και να αναλύσουν τα αίτια του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων (των οικονομικών, γιατί τα άλλα….) της χώρας μας.

Άλλοι θεωρούν ως αίτιο τις μίζες των πολιτικών, άλλοι τις σπατάλες του κράτους, άλλοι τη φοροδιαφυγή των επιχειρηματιών, άλλοι την ανικανότητα των κυβερνώντων κλπ κλπ. Και η διαμάχη καλά κρατεί.

Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω άλλα φοβάμαι ότι η εξήγηση είναι πολύ απλούστερη από τα παραπάνω.

Εάν είχαμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους η χώρα μας σήμερα απλά δεν θα χρεώσταγε ούτε ένα ευρώ......


Η Ελλάδα έχει σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους ενώ για το μέγεθος της θα μπορούσε άνετα να λειτουργήσει με 350,000. Πληρώνονται δηλαδή χωρίς στην ουσία να παράγουν περίπου 650,000 υπεράριθμοι υπάλληλοι.

Εάν από τους 650,000 περισσευούμενους δημοσίους υπαλλήλους η χώρα μας είχε μόνο 450,000 περισσούς δημοσίους υπαλλήλους δηλαδή εάν οι κυβερνήσεις των τριάντα (30) τελευταίων ετών δεν είχαν διορίσει στο δημόσιο 200,000 επιπλέον υπαλλήλους, η Ελλάδα σήμερα θα είχε μηδενικό χρέος (!)

Ο υπολογισμός είναι απλούστατος.

Κάθε χρόνο οι 200,000 αυτοί πλεονάζοντες υπάλληλοι κοστίζουν στο κράτος κατά μέσο όρο 60,000 ευρώ το χρόνο ο καθένας. Μισθός, επιδόματα, υπερωρίες, ασφαλιστικές εισφορές, περίθαλψη κλπ. Δηλαδή συνολικά κοστίζουν στο κράτος 12 δις ευρώ το χρόνο.
Το ποσό αυτό επί τα 30 τελευταία χρόνια μας κάνει 360 δις ευρώ.


Εάν δηλαδή οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1980 μέχρι σήμερα είχαν πει ότι θα διορίσουμε στο δημόσιο διπλάσιους υπάλληλους από ότι χρειαζόμαστε αλλά όχι… τριπλάσιους, η χώρα μας σήμερα θα ήταν το λαμπρό παράδειγμα της Ευρώπης που θα το κοίταζαν και θα το ζήλευαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Ούτε χρέη, ούτε ελλείμματα, ούτε ανάγκη επιπλέον φόρων, ούτε ακριβά καύσιμα, ούτε…, ούτε… ούτε…

Και επιπλέον θα είχε βοηθηθεί και ο ιδιωτικός τομέας που θα είχε αναπτυχτεί περισσότερο με αυτούς τους 200.000 υπαλλήλους (οι όποιοι βέβαια θα δούλευαν λίγο πιο πολύ από ότι στο δημόσιο), αποδίδοντας ακόμα περισσότερα έσοδα για το κράτος αυτά τα τελευταία 30 χρόνια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι θά΄λεγες αντί για τριπλάσιους,διπλάσιους βουλευτές?

Related Posts with Thumbnails