Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

O Άνθιμος, ο Τσίπρας και τα... θυμιατά


Γράφει ο Ζαχαρίας Γεωργούσης
Αστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, με αφορμή της εναντίον του επίθεση που εξαπέλυσε από την Βουλή, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ημερίδα του κόμματός του για το μεταναστευτικό.
Ο Παναγιώτατος Θεσσαλονίκης, μέσω τη «Ε.Ω.Κ.», ξεκαθαρίζει τόσο προς τον κ. Τσίπρα όσο και προς …κάθε ενδιαφερόμενο, ό,τι θα εξακολουθήσει να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του για το καυτό θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη υπερασπιζόμενος ανοιχτά τη δημογραφική συνοχή και τον κοινωνικό ιστό της χώρας....

Εν όψει και της νομοθετικής ρύθμισης για τα κριτήρια απόδοσης της ιθαγένειας σε μετανάστες, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμο και Πειραιώς Σεραφείμ για καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων στους πιστούς, ενώ στηλίτευσε την τακτική τους να ασκούν επιρροή όχι μόνο από άμβωνος, αλλά και απ’ τα τηλεοπτικά στασίδια(!)
«Δυστυχώς, συνηγορούν σ’ αυτή την προσπάθεια κομμάτια του κυβερνώντος κόμματος και μέρος της ελληνικής Εκκλησίας. Οι Μητροπολίτες εκείνοι, οι οποίοι έχουν στασίδια, όχι στους ιερούς ναούς, αλλά στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και βεβαίως, είναι οξύμωρο ότι μονάχα εκείνων η φωνή ακούγεται διότι δεν είναι όλη η Εκκλησία σ’ αυτή τη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ. Την τάξη αποκατάστησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τονίζοντας με νόημα: «Η Ελλαδική Εκκλησία, σε αντίθεση με όσα επικαλείται ο κ. Τσίπρας εκφράζει δημόσια τις απόψεις της επάνω στο θέμα των μεταναστών πρώτον μεν για να προσφέρει τις φιλάνθρωπες υπηρεσίες της προς αυτούς, δεύτερον δε να αξιολογήσει τις συνέπειες που θα κοστίσουν μελλοντικά στην ενότητα και τον πολιτισμό του Ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ εάν νομίζει ότι οι Ελληνες Ιεράρχες θα ασχολούνται μόνο με το θυμιατό και τα ΚΕΡΙΑ, τη στιγμή που απ’ τα ΕΠΙΤΡΑΧΗΛΙΑ τους κρέμονται συμβολικά οι χριστιανοί και όλοι οι πιστοί».
Ο άπειρος πολιτικά Πρόεδρος του Συνασπισμού συνέχισε το προκλητικό του κρεσέντο φέρνοντας ως παράδειγμα στην αντιμετώπιση των αλλοδαπών τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο. «Δεν ακούμε τη φωνή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, αλλά ακούμε τη φωνή του Θεσσαλονίκης Ανθιμου ή του Σεραφείμ του Πειραιά. Δυστυχώς διαμορφώνεται ένα ευρύ φοβικό μέτωπο, το οποίο σε μια περίοδο όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι επικίνδυνο και μπορεί να πάρει διαστάσεις», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Άνθιμος, από την πλευρά του, δεν ολιγώρησε και έδωσε αποστομωτική απάντηση στον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «παραδίδοντας» την τοποθέτηση Τσίπρα, αλλά και τους ισχυρισμούς Χρυσόστομου στην κρίση του καλαματιανού λαού: «Εάν ένας μεμονωμένος Μητροπολίτης διατύπωσε διαφορετική άποψη πάνω στο μεταναστευτικό για να προκαλέσει εντύπωση αυτό είναι μια προσωπική του επιλογή και προσωπική του ευθύνη. Εάν θέλει, ας ρωτήσει επ’ αυτού το ποίμνιό του».
Η Εκκλησία υπέρ της παράδοσης
Από τους…τρεις σωματοφύλακες της υπεράσπισης των πατροπαράδοτων αξιών εκείνος που φαίνεται να ξέφυγε προσωρινά από τη «στόχευση» του Συνασπισμού είναι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος.
Ο Παναγιώτατος Θεσσαλονίκης, πάντως, δε δείχνει να τον φοβίζει η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου, με πρωτοβουλία του αριστερού ρεύματος στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των μεταναστών.
« Η ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για να κρατηθεί ελεύθερος και αξιοπρεπής στον ιερό τόπο του, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή της επάνω σε θέματα, όπως το μεταναστευτικό, που ανάγονται στην ποιμαντική της ευθύνη και δραστηριότητα. Είναι αλήθεια, ό,τι πολλοί εκ των πνευματικών ποιμένων της Εκκλησίας μας σε ολόκληρη την Επικράτεια έχουν κάνει το χρέος τους έναντι των χιλιάδων μεταναστών, που ήλθαν στη χώρα.», επισήμανε και πρόσθεσε συμπερασματικά: «Εξω από οποιεσδήποτε κομματικές δεσμεύσεις η Ελλαδική Εκκλησία θα συνεχίσει την πατροπαράδοτη αποστολή της και θα υπερασπίζεται τα δίκαια του ελληνικού λαού, την ακεραιότητα της πατρίδας, την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και θα έχει πάντα στην πρόνοιά της το μέλλον των παιδιών μας για να επιζήσει αυτό που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».
Στηρίζει η Ιερά Σύνοδος
Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται στο πλευρό των τριών Αρχιερέων. Αφού διευκρινίζει πως ο νόμος περί Ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα υπογραμμίζει με σαφήνεια: «Οι κατά τόπους Μητροπολίτες καίτοι βεβαίως δεν αμφισβητούν την νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται, έχουν αίσθηση της αποστολής τους ως Ποιμενάρχες. Γι’ αυτό αφενός μεν τηρούν τις εντολές του Χριστού για την αγάπη προς πάντας, αφετέρου δε γνωρίζουν και τις επιμέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσιμων θεμάτων»
Νέοι Μητροπολίτες σε Κηφισιά, Ιλιον και Λαγκαδά
Οριστικά εκτός…νυμφώνος μένει ο πρώην Αττικής, Παντελεήμων. Οι Συνοδικοί Ιεράρχες αν και εξέφρασαν το σεβασμό τους στις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραπέμψουν τον πρώην Αττικής σε δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο. Ετσι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συγκαλεί Έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2010, με σκοπό την πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά, Ιλίου και Κηφισίας, για την άμεση και καλύτερη διαποίμανσή του πιστού Λαού των περιοχών αυτών, καθώς και την πλήρωση κενής θέσεως Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.


Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails