Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Στο κράτος κυβερνά - ακόμη - η ΝΔ


Πολλά «γαλάζια» στελέχη παραμένουν στις θέσεις τους επειδή δεν έχουν βρεθεί οι αντικαταστάτες Πράσινοι.
«Κολλημένοι» με την καρέκλα παραμένουν τεσσερισήμισι μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ πάρα πολλοί «γαλάζιοι» κρατικοί αξιωματούχοι που τοποθετήθηκαν σε θέσεις«κλειδιά» στον κρατικό μηχανισμό επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Η άνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία, αλλά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έφερε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διαδικασία, αυτή της «ανοικτής διακυβέρνησης», βοήθησε πολλά «γαλάζια» στελέχη, διοικητές, προέδρους οργανισμών, μέλη ΔΣ κ.ά. να παραμείνουν στις καρέκλες τους.....

Οι εξαιρετικά αργές διαδικασίες στη στελέχωση του κράτους, η οποία θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί τουλάχιστον στις πρώτες 100 ημέρες, ενίσχυσε την παραμονή τους σε καίριες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που υπάγονται στο δικό της υπουργείο (όπως Ηelexpo, ΔΕΘ και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης).

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άναψε το «πράσινο φως» για τον διορισμό διοικητών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ ακόμη σε πολλά νοσοκομεία δεν έχουν προχωρήσει οι αλλαγές. Αυτή η εικόνα επικρατεί στις περισσότερες ΔΕΚΟ, οργανισμούς, γενικές διευθύνσεις κ.α. Οι περισσότεροι, αν και ήταν εκλεκτοί της ΝΔ και υπάρχει πολιτικό και ιδεολογικό ασυμβίβαστο, έκαναν ότι δεν αντιλήφθηκαν την αλλαγή φρουράς και εξακολουθούν να γεύονται τους... «καρπούς της εξουσίας».

Ενα από τα πολλά παραδείγματα της αναβλητικότητας και της καθυστέρησης είναι η αντικατάσταση του γενικού γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε η αντικατάσταση, αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν πριν από τρεις μήνες!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις διοικητικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

«Γαλάζιοι» σε «πράσινες» καρέκλες
Πολλά «γαλάζια» στελέχη αρνούνται να παραιτηθούν και επικαλούνται συμβάσεις. Αλλοι αναζητούν τρόπους για να στήσουν «γέφυρες» με την κυβέρνηση και τους νέους προϊσταμένους τους. Το θέμα απασχολεί τις «γαλάζιες» συνδικαλιστικές συνάξεις και ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες γκρίνιες που φθάνουν στη Ρηγίλλης. Ο κατάλογος με τα στελέχη της ΝΔ που έχουν τοποθετηθεί σε κρατικές θέσεις είναι μακρός. Τα ονόματα είναι πολλά και αναφέρονται ενδεικτικά στελέχη που έχουν και ρόλο στο «γαλάζιο» σύστημα και διατηρούν στενές πολιτικές σχέσεις με κορυφαίους παράγοντες της ΝΔ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails