Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ.......ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ενοικίαζαν συσκευές οξυγόνου σε νεκρούς

Το όργιο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της περίθαλψης καλά κρατεί. Τουλάχιστον οκτώ νεκρούς ανάστησαν το περασμένο εξάμηνο κύκλωμα γιατρών και φαρμακοποιών που δρα στη Βόρεια Ελλάδα και μία εταιρεία διάθεσης ιατρικών ειδών. Στελέχη του χώρου της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι αν εφαρμόζονταν εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα διασταύρωσης των συνταγών, μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν δυνατή η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως......


Σημεία και τέρατα είδαν οι ελεγκτές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Εταιρεία εισέπραττε από τον ΟΓΑ χρήματα για ενοικίαση συμπυκνωτών οξυγόνου σε... νεκρούς. Μάλιστα στην περίπτωση ατόμου που απεβίωσε τον Μάρτιο του 2007, η εταιρεία κατέθεσε το τελευταίο τιμολόγιο στον ΟΓΑ τον Ιανουάριο του 2009, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατό του.

Επίσης σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας οι ελεγκτές του ΟΓΑ εντόπισαν κύκλωμα φαρμακοποιών και γιατρών οι οποίοι παρακρατούσαν τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων- ακόμη και αποβιωσάντων- και συνταγογραφούσαν φάρμακα σε πελάτες τους.

Ε νδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένου για τον οποίον εκδόθηκαν συνταγές μετά τον θάνατό του. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ακόμη ότι ορισμένοι ασφαλισμένοι δεν παραλάμβαναν τα επιπλέον φάρμακα, τα οποία όμως είχαν συνταγογραφηθεί, καθώς και ότι οι γιατροί είτε δεν είχαν εξετάσει τους ασφαλισμένους προτού τους χορηγήσουν φάρμακα είτε είχε χρησιμοποιηθεί η υπογραφή τους εν αγνοία τους. Ειδικότερα, οι επιθεωρητές έπιασαν στα... πράσα φαρμακοποιό που εκτελούσε συνταγές οι οποίες εκδίδονταν από συγκεκριμένο γιατρό - συμβεβλημένο με τον ΟΓΑ. Οι ελεγκτές έδειξαν στον γιατρό συνταγές ασφαλισμένων του ΟΓΑ οι οποίες είχαν τη σφραγίδα του και την υπογραφή του και τον ρώτησαν αν τις έχει εκδώσει ο ίδιος. Ο γιατρός απάντησε ότι ο φαρμακοποιός τού έδινε τις συνταγές έτοιμες και αυτός απλώς τις υπέγραφε και τις σφράγιζε χωρίς να τις ελέγχει. «Σε αντιπαραβολή των συνταγών (λευκών φύλλων) και των στελεχών (κίτρινων φύλλων) διαπιστώσαμε διαφορές των σκευασμάτων, δηλαδή ενώ στη συνταγή υπήρχαν τρία σκευάσματα, στο στέλεχος υπήρχαν μόνο δύο ή ένα, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο φαρμακοποιός πρόσθετε προφανώς εκ των υστέρων σκευάσματα χωρίς να τα παραδώσει στους ασθενείς. Επίσης, σε αντιπαραβολή των σκευασμάτων χωρίς την ταινία γνησιότητας με συνταγές που εκτελέστηκαν και κατατέθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην υπηρεσία μας, βρέθηκαν ταινίες γνησιότητας επικολλημένες στις συνταγές, που σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός εισέπραξε το αντίτιμο αυτών των σκευασμάτων χωρίς να τα έχει παραδώσει στους ασθενείς» διαπιστώνουν οι επιθεωρητές.

Μεγάλη ρεμούλα έγινε με ένα πανάκριβο φάρμακο (1.849,28 ευρώ) το οποίο χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από δερματικό λέμφωμα. «Το φάρμακο συνταγογραφούνταν από τους γιατρούς αλλά οι ασθενείς δεν το έπαιρναν. Επίσηςτο σκεύασμα δεν αποτυπώνεται στο στέλεχος (κίτρινο φύλλο) των συνταγών, η δοσολογία δεν ανταποκρίνεται στις ποσότητες που συνταγογραφήθηκαν, ενώ δεν υπάρχει η αντίστοιχη διάγνωση. Ολες οι συνταγές έχουν τη σφραγίδα και την υπογραφή του... ιδιώτη γιατρού που εδρεύει στην πόλη» διαπίστωσαν οι επιθεωρητές του ΟΓΑ. Σ ύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο , η σπατάλη θα περιοριζόταν δραστικά αν είχε εφαρμοστεί η μηχανογράφηση στα ασφαλιστικά ταμεία. «Οταν γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση των συνταγών γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή σε ποιες περιοχές γίνονται υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων και από ποιους ή ποιοι εκδίδουν πλαστές συνταγές» δηλώνει και προσθέτει: «Λειτουργεί σαν ραντάρ και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την περιστολή της σπατάλης».


TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails