Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

«Αναπόφευκτη» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

AddThis  Social Bookmark Button

economy_clouds_thumb_medium413_205 Βρετανοί oικονομολόγοι συμβούλεψαν την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ευρώ και να αναδιαρθρώσει το χρέος της που ανέρχεται στα € 300 δις ευρώ, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου.

Το Κέντρο Οικονομικών και Εμπορικών Ερευνών (CEBR), με έδρα το Λονδίνο συμβούλων, έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από την «παγίδα του χρέους» χωρίς την υποτίμηση του νομίσματος ‘έτσι ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές.....



Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι αν η Ελλάδα επιστρέψει στο δικό της νόμισμα.



Η Ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την προοπτική της εγκατάλειψης του ευρώ, σημειώνουν οι Τάιμς καθώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση του ενιαίου νομίσματος.

Μιλώντας χθες από την Αθήνα, ο Doug McWilliams, διευθύνων σύμβουλος του CEBR, είπε στους Τάιμς: «Φεύγοντας από το ευρώ θα σήμαινε ότι το νέο νόμισμα θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 15%. Αλλά καθώς το δημόσιο χρέος εκτιμάται σε ευρώ, αυτό θα αυξήσει το χρέος από το σημερινό ποσοστό του 120% του ΑΕΠ στο 140% εν μία νυκτί».

«Έτσι μέρος του πακέτου της εξόδου από το ευρώ, πρέπει να είναι η Μονομερής μετατροπή του χρέους στο νέο εγχώριο νόμισμα», δήλωσε ο Doug McWilliams.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει ολέθριες συνέπειες για γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, στις οποίες οφείλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως ο McWilliams θεωρεί ότι η αποχώρηση της Ελλάδας είναι «σχεδόν αναπόφευκτη», «Το μόνο ερωτηματικό είναι το πότε θα γίνει αυτό».

Πρόσθεσε δε, ότι το ελληνικό παράδειγμα ίσως ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Πηγή: http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article7140270.ece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails