Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ...

Υποψιασμένοι οι πολιτικοί απέναντι στα «θελήματα». Επιλέγουν το πολιτικό κόστος από την προσωπική διαπόμπευση

Του Βαγγέλη Στολάκη
stolakis@kentripress.gr

Σίγουροι για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν προεκλογικά πολλά στελέχη και φίλοι του Κινήματος που έκοβαν βόλτες στα βουλευτικά γραφεία των υποψηφίων τόσο στην Α’ όσο και τη Β’ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που έβαζαν στο πρόγραμμά τους την καθημερινή επίσκεψη στα γραφεία των επικρατέστερων.....


Οποιοδήποτε βουλευτικό γραφείο και να επισκεφτείς, οποιουδήποτε κόμματος, δεν μπορείς να δεις εκ πρώτης όψεως τη «σκοτεινή» πλευρά του. Πολλοί βουλευτές μάλιστα έχουν αναγκαστεί να νοικιάσουν επιπλέον διαμερίσματα μέσα στα οποία διατηρούνται τα «θελήματα», «αιτήματα», «υποχρεώσεις», «κινήσεις γραφείου» ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγονται τα γνωστά σε όλους μας…ρουσφέτια.

Ρουσφέτια αρχειοθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε
ανά πάσα ώρα και στιγμή να είναι διαθέσιμα σε αυτόν που τα διαχειρίζεται για να μην… «πέσουμε στα μάτια των ψηφοφόρων και έχουν την εντύπωση πως τους ξεχάσαμε» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Κ» υπάλληλος βουλευτικού γραφείου.

Ρουσφέτια που ποικίλουν ως προς το είδος τους αλλά δεν παύουν να παραμένουν υποχρέωση των πολιτικών μας προς τους ψηφοφόρους τους. «Θυμάμαι κάποιος είχε έρθει και είχε ζητήσει να βρούμε στο γιο του μια θέση στο δημόσιο. Το περίεργο ήταν πως ο γιος του είχε τελειώσει μόνο το δημοτικό» αναφέρει κομματικός παράγοντας.

«Μου έχουν ζητήσει διάφορα. Από το να μεταθέσουμε κάποιον στο στρατό μέχρι να δώσουμε πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ. Ένας άλλος είχε ζητήσει να δώσουμε πτυχίο αγγλικών στον γιο του χωρίς να έχει εξεταστεί. Όταν του είπα πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο η απάντηση ήταν η εξής: Ένας βουλευτής όλα τα μπορεί» συμπληρώνει υπάλληλος σε γραφείο υποψηφίου βουλευτή στη Θεσσαλονίκη.

Είναι δεδομένο λοιπόν και εν έτη 2010 πως όποιος βοηθά προεκλογικά πρέπει να ανταμείβεται όποια και αν είναι η απαίτησή του. Διαφορετικά ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν θα τύχει της προτίμησης του ψηφοφόρου – αλλά και της οικογενείας του, άλλωστε στην Ελλάδα αυτή η οικογενειοκρατία με όποια σημασία και να δώσουμε στη λέξη θα μας «κυβερνά».

Καταστάσεις που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να θεωρούνται αποκλειστικά σκηνές από ταινίες που παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου, βλέπε «Μαυρογιαλούρος» δυστυχώς λαμβάνουν σάρκα και οστά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Όπως είναι λογικό (!) μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ οι απαιτήσεις και οι πιέσεις των ψηφοφόρων προς τους «πράσινους» βουλευτές της Θεσσαλονίκης έγιναν πιο έντονες. Και γιατί να μην γίνονταν άλλωστε. Σε μια πόλη που μακράν ανήκει στην συντηρητική παράταξη είναι άθλος να κατορθώσεις να έρθεις πρώτος.

Τα αιτήματα και οι απαιτήσεις πολλά και φυσικά τα γνωστά.

«Διαψεύστηκαν οι εξαγγελίες Παπανδρέου»

Και ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός Πρωθυπουργός προεκλογικά διαμήνυε το τέλος της εποχής των αρεστών, που το ΠΑΣΟΚ καταλόγισε αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, και την επιλογή των αρίστων δυστυχώς η πραγματικότητα ήρθε να τον διαψεύσει.

Η έννοια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το «όλα στο φως», η διαφάνεια στο δημόσιο τομέα και το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα opengon.gr είχαν δημιουργήσει ένα αίσθημα δικαίου στους πολίτες, οι οποίοι πείστηκαν πως «ήρθε το τέλος της Ελλάδας των λαμόγιων». Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και οι θετικές κρίσεις απέναντι στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού είναι η απόδειξη.

Ωστόσο δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να «σαρανταρίσει» και το πρώτο σκάνδαλο στην κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο λόγος για τον παραιτηθέντα Υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα έπρεπε να «βολέψει» ψηφοφόρους του στο στρατό. Ο Πρωθυπουργός έκανε αμέσως δεκτή την παραίτησή του.

Στη συνέχεια ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση του Τόλη Βοσκόπουλου που είχε σαν αποτέλεσμα την «καρατόμηση» της Άντζελας Γκερέκου ενώ τελευταία υπόθεση «θελημάτων» που απασχόλησε την κοινή γνώμη ήταν αυτή της Υφυπουργού Εσωτερικών, Θεοδώρας Τζάκρη.

Καχύποπτα τα βουλευτικά γραφεία στα ρουσφέτια

Όπως μαρτυρεί στο «Κ» διευθυντής πολιτικού γραφείου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια τα περισσότερα βουλευτικά γραφεία είναι καχύποπτα απέναντι σε όσους ζητούν κάτι από τους Κυβερνώντες.

«Δεν ξέρεις εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος που θα έρθει για ρουσφέτι στο γραφείο είναι κάποιος δημοσιογράφος ή αντίπαλος που το μόνο που θέλει είναι να ξεμπροστιάσει το βουλευτή. Η εποχή των ρουσφετιών έχει φτάσει στο τέλος της. Ακόμα και οι ίδιοι οι πολιτικοί απέναντι στο κόστος της προσωπικής τους διαπόμπευσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιλέγουν το πολιτικό κόστος. Οι περισσότεροι κλείνουν την πόρτα σε τέτοιου είδους απαιτήσεις των ψηφοφόρων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπάλληλος γραφείου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη εξηγεί πως: «δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Οι ψηφοφόροι έρχονται σε σένα και δεν πάνε στον αντίπαλο γιατί τους έχεις τάξει κάτι. Αν θέλεις να σε ξαναψηφίσουν δεν μπορείς να τους το αρνηθείς. Βέβαια όταν οι απαιτήσεις τους είναι τρελές προσπαθείς να τους εξηγήσεις πως δεν μπορούν να ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα. Φυσικά και είμαστε πιο προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση δεν εκφραζόμαστε ελεύθερα σε ανθρώπους που βλέπουμε για πρώτη φορά» συμπληρώνει.

«Λόγω της επικαιρότητας και ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης συναντώ πολύ κόσμο στα πολιτικά γραφεία. Δυστυχώς οι πολίτες δεν έχουν αποβάλει τη λογική του ρουσφετιού. Αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν τους εξηγούν ότι πλέον δεν θέλουν, δεν μπορούν ή φοβούνται να κάνουν ρουσφέτια. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται» αναφέρει από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας “interview”, Δημήτρης Βασιλειάδης.

Ρουσφέτια καλώς ή μάλλον κακώς γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όσο οι ίδιοι οι πολίτες και κατ’ επέκταση ψηφοφόροι συντηρούν από μόνοι τους αυτό το σαθρό πολιτικό σύστημα. Για να αλλάξουν οι πολιτικοί και η πολιτική πρέπει να αλλάξουμε πρώτα όλοι εμείς. Πρέπει να ξεφύγουμε από το ατομικό συμφέρον και να σκεφτούμε συλλογικά. Αν θέλουμε να αλλάξουμε. Γιατί μόνο εάν τελικά, πραγματικά αλλάξουμε, ίσως καταφέρει η χώρα να βγει από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει -και σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε την οικονομική κρίση. Πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο πρακτικές και λογικές του παρελθόντος που ήθελαν τους βολεμένους αυλοκόλακες πιο έξυπνους από όλους τους άλλους. Μόνο έτσι…


από Salonica.Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails