Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Κρίση στο πολιτικό σύστημα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις

dimoskopisi-gallopΚρίση στο πολιτικό σύστημα αποτυπώνουν οι Έλληνες πολίτες, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της εταιρίας PUBLIC ISSUE, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Tο 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες στις υποθέσεις των εξεταστικών, ενώ η πλειοψηφία πιστεύει ότι η διαφθορά στη χώρα είναι μεγάλη, επιρρίπτοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Kαλύτερο πολιτικό αρχηγό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς θεωρούν το Γιώργο Παπανδρέου, αν και το 61% εκτιμά ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει......

Δεν εμπιστεύονται τις Κυβερνήσεις

Σε δείγμα 498 ατόμων απ΄όλη την Ελλάδα, σε ποσοστό 52% δηλώνουν δεν εμπιστεύονται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ενώ 4 στους 10 τις εμπιστεύονται μόνον περιστασιακά. Επιπλέον, συντριπτική είναι η πλειονότητα (89%) εκείνων, που εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Σε ό,τι δε αφορά την υφιστάμενη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, περί τους 8 στους 10 (77%) εκτιμούν ότι αυτό διασπαθίζεται.

Για το θέμα της διαφθοράς, από ποσοστό 65% των ερωτηθέντων, εκτιμάται ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, από 27% ότι είναι μάλλον μεγάλη, με τους πολιτικούς να προηγούνται στη «μαύρη λίστα των διεφθαρμένων» και τους γιατρούς να έπονται. Τέλος, σε ποσοστό 53% υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα. Το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες στις υποθέσεις των εξεταστικών. Το 41% δηλώνει ότι καλύτερος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, το 10% ο Αντώνης Σαμαράς και το 40% κανένας από τους δύο. Ωστόσο, το 61% εκτιμά ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που διενέργησε η εταιρία Pulse RC για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», οι ερωτηθέντες Έλληνες πολίτες βαθμολογούν με «κάτω από τη βάση» την εικόνα της κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς, την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική.

Ειδικότερα, σε δείγμα 1.095 πολιτών, για τον τομέα της ανάπτυξης, συνολικό (ψηφοφόροι και του ΠΑΣΟΚ) ποσοστό 70% αξιολογούν την εικόνα της κυβέρνηση ως «κακή έως πολύ κακή» και 20% «μέτρια». Για τη διαχείριση στον τομέα της οικονομίας, 85% των ερωτηθέντων την αξιολογούν ως «πολύ κακή». Σε ποσοστό 48%, οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ ποσοστό 42% των ερωτηθέντων κρίνουν «κακή έως πολύ κακή» την εικόνα της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΑΠΟ hellenicspace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails