Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Νέος πόλος στην αριστερά Νέος πόλος στην αριστερά

kouvelis_mΣτην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος που αναμένεται να φέρει το όνομα “Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά” και την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής, προχώρησε την Κυριακή ο Φώτης Κουβέλης και τα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας που έφυγαν από τον ΣΥΝ. Στην ομιλία του, ο κ.Κουβέλης τάχθηκε μεταξύ άλλων, υπέρ της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ και τον οικολογικό προσανατολισμό του κόμματος, ενώ για την οικονομική κρίση τόνισε πως η αναγκαία μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους δεν πρέπει να φορτώνονται αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων.......

Πολιτικό κάλεσμα προς τους Οικολόγους

Με μια ομιλία που σε πολλά σημεία της θύμιζε ιδεολογική διακήρυξη ο κ. Φώτης Κουβέλης περιέγραψε σήμερα τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος, της “Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς” που φιλοδοξεί “να έρθει ξανά στο προσκήνιο υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον”.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκατοντάδων στελεχών της Ανανενωτικής Πτέρυγας, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποχώρησαν από τον Συνασπισμό πρόσφατα, υπέγραψαν την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος διακήρυξε ότι το κόμμα εντάσσεται στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όπως αυτές διαμορφώνονται τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ υπογράμμισε και τον οικολογικό προσανατολισμό της ΑΔΑ.

Τόνισε ότι Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυο δυνάμεις μαζί μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία και κατάκτηση για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για παταγώδη και καταστροφική κατάρρευση του πελατειακού κράτους που στήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος που δόμησε το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού, που κυριάρχησε σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε για την κατάσταση αυτή τα δύο μεγάλα κόμματα σημειώνοντας ότι δικαίως πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τους αποδοκιμάζουν και πρόσθεσε ότι αν οι πολίτες είχαν εναλλακτικές λύσεις θα έβαζαν κυριολεκτικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα συγκεκριμένα κόμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να πορεύεται μαζί με την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών του δημοσίου.

Στόχος του νέου κόμματος, όπως τον περιέγραψε ο κ. Κουβέλης είναι η από κοινού με τις ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις διαμόρφωσης μιας αριστερής απάντησης στην κρίση και αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό κάλεσε “όλους τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να κινηθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους”.

Ο κ. Κουβέλης , περιγράφοντας τους πολιτικούς και ιδεολογικούς στόχους του νέου κόμματος έκανε λόγο για μια Δημοκρατική Αριστερά ανοιχτή στη κοινωνία για να μπορούν σ’ ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατό ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις.

Επίσης όπως τόνισε στόχος είναι “μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι` αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων”.


ΑΠΟ hellenicspace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails