Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Δεν λειτούργησαν ποτέ οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης στον Καλαμά από το πρόγραμμα "Life Θύαμις"!

8 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες δράσεις διατέθηκαν τα χρήματα!!!


Σήμερα,θα αναφερθούμε στην ιστορία ενός..."στοιχειμένου" προγράμματος,για το οποίο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που προορίζονταν για την προστασία του Καλαμά, κατασπαταλήθηκαν, χωρίς να γίνει η παραμικρή παρέμβαση που θα έθετε τα θεμέλια για τον περιορισμό της ρύπανσης του ποταμού!Το περιβόητο "Life Θύαμις".Έντεκα χρόνια μετά την έγκριση του προγράμματος "Life Θύαμις" και οκτώ χρόνια μετά την λήξη του, τα προβλήματα του ποταμού έχουν διογκωθεί, η κατάσταση έχει χειροτερέψει, ενώ κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες δράσεις διατέθηκαν οι 750 και πλέον χιλιάδες ευρώ, που είχαν εγκριθεί από την Κοινότητα για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της αειφόρου χρήσης των υδάτινων πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής του Καλαμά.....

Τι προέβλεπε το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα LIFE ξεκίνησε ταυτόχρονα στον Καλαμά και στον ποταμό Lynher της Μεγάλης Βρετανίας, το Νοέμβριο του 1999 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2002.Είχε συνολικό προϋπολογισμό 796 χιλιάδες ευρώ και μεταξύ των άλλων προέβλεπε την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης, την παρακολούθηση των φυσικοχημικών παραμέτρων του ποταμού, την ίδρυση συντονιστικού οργάνου για την διαχείριση της περιοχής, την ενημέρωση των αγροτών για την ανάπτυξη τεχνικών φιλικών προς το περιβάλλον και την σύνταξη διαχειριστικού σχεδίου.Το πρόγραμμα είχε ανατεθεί προς υλοποίηση στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Το επιστημονικό του μέρος είχαν αναλάβει το Πανεπιστήμιο, μέσω δύο εργαστηρίων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Η Νομαρχία είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση, γεγονός που είχε αποτελέσει την αφορμή για την αποχώρηση ουσιαστικά των επιστημονικών φορέων.Το πρόγραμμα, τυπικά ολοκληρώθηκε το 2002, χωρίς όμως να γίνει καμία από τις σημαντικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις που προβλέπονταν για την προστασία του Καλαμά.Οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης, για παράδειγμα, που θα αποτελούσαν μία βασική υποδομή και θα παρείχαν συνεχώς στοιχεία για την κατάσταση των νερών, δεν λειτούργησαν ποτέ.Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε μόνο ένας, αντί των τριών που προβλέπονταν ενώ σύμφωνα με άλλες, δεν τοποθετήθηκε κανένας!!!Στα πλαίσια του προγράμματος, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λαμβανόταν δείγματα νερού και ιζημάτων από 6 επιλεγμένα σημεία-σταθμούς κατά μήκος του ποταμού, κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2000, και μετρήθηκαν φυσικοχημικές παράμετροι ώστε να καταγραφούν όλες οι πιθανές περιπτώσεις ρύπανσης του ποταμού.Από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί είχε προκύψει ότι ο Καλαμάς υφίσταται εποχιακή επιβάρυνση από φυτοφάρμακα και έχει υποστεί χρόνια επιβάρυνση από μέταλλα. Επίσης το ΤΕΙ Ηπείρου έκανε δειγματοληψίες το ίδιο διάστημα και στις ίδιες θέσεις μετρώντας όμως άλλες παραμέτρους. Από τους ελέγχους αυτούς είχε διαπιστωθεί ότι κοντά στις εκβολές η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζοντας αφ' ενός τάσεις ευτροφισμού αφ' ετέρου μείωση έως και εξαφάνιση των οργανισμών -δεικτών. Επίσης οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και οι τεχνικές επεμβάσεις (φράγματα, απολήψεις υλικού από τις παρόχθιες ζώνες, μεταφορά υλικών στην παρόχθια ζώνη) μεταβάλλουν τους διάφορους τύπους οικοτόπων του ποταμού, επηρεάζοντας έτσι την παρουσία και διαβίωση των υδρόβιων οργανισμών. Τα προβλήματα του ποταμού είχαν εντοπιστεί, εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια, όμως ο τρόπος που επέλεξε η Νομαρχία Ιωαννίνων, για να κλείσει το πρόγραμμα, δεν έδωσε τις λύσεις.

Δεν έκαναν απολύτως τίποτε!!!
Από το 2002 και μέχρι σήμερα, δεν έγινε απολύτως τίποτα, ενώ ουδέποτε έγινε γνωστό στην κοινή γνώμη, σε ποιες δράσεις διατέθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια.Φυσικά στην Περιφέρεια Κουρνουάλης της Αγγλίας το πρόγραμμα συνεχίστηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία φιλοξενούνται σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου. Υλοποιούνται ακόμη, σημαντικές παρεμβάσεις στους τομείς του οικοτουρισμού, του αγροτουρισμού και συνδυάζονται με άλλες δυνατότητες της περιοχής. Ξεκίνησαν ταυτόχρονα με τον Καλαμά, με τα ίδια κονδύλια, με τις ίδιες δυνατότητες, αλλά με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Στο Νομό Ιωαννίνων, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, αναζητούνται οι πηγές ρύπανσης του ποταμού. Ο Καλαμάς, δέχεται βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και εντομοκτόνα.Όσοι είχαν την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος Life, οφείλουν δημόσια να κάνουν τον απολογισμό του. Και η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση και να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία,κάτι που δεν έκανε-ώς όφειλε-ο πρώην περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Πανοζάχος.Επίσης,στοιχεία για το πρόγραμμα και τις ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,οφείλει να δώσει και ο νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails