Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ευρωβαρόμετρο για Ελλάδα: Αύξηση της φτώχειας





eurovarometer_23Το 43,9% των Ελλήνων (15,1% στην ΕΕ) δηλώνει ότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και το 93,7% των συμπολιτών μας (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και από το οποίο, το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται, είναι πως οι Έλληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών στους “27″ για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ......




Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 28,4%- θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους.

Εξάλλου, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοί είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνων είναι φτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).
Οι επιπτώσεις της κρίσης

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην Ε.Ε) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να τους εξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς.
Η φτώχεια έχει περάσει στα νοικοκυριά

Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουν φόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι “απίθανο ή μάλλον απίθανο” να βρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.

ΑΠΟ hellenicspace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails