Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΔΗΜΑΡΧΟΙ: ΤΟ 55,9% ΨΗΦΙΖΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Πάνω από 9 στους 10 ζητούν αιρετό περιφερειάρχη και κατάργηση του νομάρχη.



Τη συμφωνία του με τον «Καλλικράτη» δηλώνει το 55,9% των δημάρχων της χώρας που απάντησαν επώνυμα σε σχετικό ερωτηματολόγιο της εταιρείας Κάπα Research κατόπιν παραγγελίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2010 και απέκρυπτε όλο αυτό το διάστημα ο δήμαρχος Αθηναίων, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και του ΙΤΑ Νικήτας Κακλαμάνης (για να διαβάσετε τα σχετικά ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6463 και εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6559).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των 832 από τους 900 δημάρχους όλης της χώρας προκύπτει ότι:

- Το 55,9% δηλώνουν ότι συμφωνούν (ναι: 35,9% και μάλλον ναι: 20%) με την αρχική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για μείωση του αριθμού των δήμων της χώρας από 1.033 σε περίπου 350, με σκοπό την ενίσχυση της αυτοτέλειάς τους. Τη διαφωνία του εκφράζει το 43,5%, ενώ το 0,5% δηλώνει «ΔΓ/ΔΑ». Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2006 ποσοστό άνω του 55% είχε εκλεγεί με τη ΝΔ αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% των αιρετών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον «Καλλικράτη».

- Περίπου δύο στους τρεις δημάρχους (ποσοστό 72,9%) δηλώνουν ότι με τους λιγότερους και ισχυρότερους δήμους θα έχουν πολύ καλύτερη πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια.

- Εντύπωση προκαλεί ότι σε σχετικό ερώτημα περίπου ένα στους πέντε δημάρχους δηλώνουν λίγο (17,4%) ή καθόλου (2,9%) ενημερωμένοι για τον «Καλλικράτη»!

- Συντριπτικό είναι το ποσοστό των δημάρχων (92,3%) που ζητούν ο περιφερειάρχης να εκλέγεται από τους πολίτες, ενώ μόλις το 7% θεωρεί ότι πρέπει να διορίζονται από την κυβέρνηση

- Επιπλέον δύο στους τρεις δημάρχους (ποσοστό 75,2%) τάσσονται υπέρ της κατάργησης του θεσμού του νομάρχη, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (94,6%) θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν δύο (δήμος περιφέρεια) και όχι τρεις (και νομαρχία) βαθμοί αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα ακόμη μήνυμα προς τη Ρηγίλλης αλλά και την (προερχόμενη από τη ΝΔ ηγεσία της ΕΝΑΕ που ζητούσαν να παραμείνει και ο νομάρχης).

ΑΠΟ aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails