Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

"Ιράκ η Αθήνα, εμπόλεμη ζώνη το ευρώ"

format11

Λονδίνο, της Στεφανίας Βουραζέρη

Στην Βρετανία μπορεί να είναι ημέρα ιστορικών εκλογών, αλλά τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα μονοπωλούν όλα τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμα της με τον τίτλο: « Η Αθήνα καίγεται και η κρίση χτυπάει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ότι «η οικονομική κρίση που περιτυλίγει την χώρα όχι μόνο θρήνησε τις πρώτες ζωές αλλά μετατράπηκε από σύγχυση σε βία».....



Η εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα μετατράπηκε σε «εμπόλεμη ζώνη»:

“Σε όλη την Αθήνα ο θυμός ήταν παντού: στις κεντρικές λεωφόρους και πλατείες που έμοιαζαν με εμπόλεμη ζώνη, στο κάψιμο αυτοκινήτων, στο κάψιμο ξενοδοχείων, στο κάψιμο κυβερνητικών κτιρίων, στους κάδους απορριμμάτων και στα σπασμένα παράθυρα και τα πεζοδρόμια”.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την ελληνική πρωτεύουσα η Guardian γράφει ότι “ο Karwan Αχμέτ, ένας 28 χρονών Ιρακινός Κουρδικής καταγωγής, βρέθηκε στο χάος της Αθήνας και περιέγραψε τη σκηνή ως εξής : «Είναι εικόνες κατ 'ευθείαν από το Ιράκ. Μου θυμίζει όλα τα άσχημα που είδαμε στο Κιρκούκ”.

Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας ο αρχισυντάκτης της Guardian επισημαίνει ότι “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βυθιστεί σε μια συζήτηση σχετικά με κεντρικό πρόβλημα την μελλοντικής της ανάπτυξης».

O αρχισυντάκτης κάνει λόγο στο δημοσίευμα “ για υπαρξιακή κρίση για μια οικονομική και νομισματική ζώνη, η οποία περιλαμβάνει 16 χώρες και πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, και η οποία ποτέ δεν αντιμετώπισε πριν μια τόσο σοβαρή απειλή. Η Ελλάδα είναι σαφώς ο «νάνος των απορριμμάτων της ευρωζώνης», με ένα φορολογικό σύστημα με τόσα πολλά μπαλώματα που περισσότερο μοιάζει με ένα κουτί φιλοδωρημάτων”, τονίζει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του ο αρχισυντάκτης της Guardian

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την τακτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ:

“Η κα Μέρκελ, που αντιμετωπίζει μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση αυτή την Κυριακή, έχει κάθε λόγο για να μην βιαστεί να δώσει μια σανίδα σωτηρίας σε μια ξένη χώρα. Αλλά η επιφυλακτικότητα της έχει κοστίσει ακριβά. Αυτό που πέρσι τα Χριστούγεννα ήταν μια «χρηματοδοτική πυρκαγιά» έχει επεκταθεί και εξαπλώνεται. Και τώρα πια αγγίζει τα σύνορα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας”.

Με απαισιοδοξία βλέπει ο ο αρχισυντάκτης της Guardian το μέλλον όχι μόνο του πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αλλά και το μέλλον του ευρώ:

"Όπως πάει η αποπληρωμή αυτή καθεαυτή, ήταν ένα φιάσκο. Και η ίδια η διαδικασία - οι κακοτεχνίες, η φαγωμάρα, τα εμπόδια – δίνουν μία πρόγευση για το πώς το ενιαίο νόμισμα μπορεί να διαλυθεί".

ΑΠΟ theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails