Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο ΟΓΑ επιβεβαιώνει το κύκλωμα με τις συνταγές από Άρτα-Γιάννενα.


Την ύπαρξη κυκλώματος το οποίο προέβαινε στην διακίνηση συνταγών ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων από το Νοσοκομείο της Άρτας σε συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης των Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ.

Επιθεωρητές του Οργανισμού είχαν διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο σε Γιάννινα και Άρτα, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου κι ύστερα από τις καταγγελίες για διακίνηση συνταγών από το Νοσοκομείο προς ένα τουλάχιστον φαρμακείο των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού η ύπαρξη του κυκλώματος επιβεβαιώνεται ενώ διευκρινίζεται ότι η έρευνα βρίσκεται σε...


εξέλιξη. Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών του Οργανισμού από έρευνα σε ολόκληρη την χώρα είναι πράγματι συγκλονιστικές, καθώς αποδεικνύουν τις κομπίνες που στήνονται γύρω από την υγεία και τα φάρμακα ώστε ορισμένοι να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Αναλυτικά διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Μεγάλη ιδιωτική κλινική, που λειτουργεί σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, να προβαίνει τόσο σε συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας, όσο και σε καταστρατήγηση της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Οργανισμό.

Ενδεικτικά εντοπίστηκαν:
§ Σωρεία παραβάσεων στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
§ Έκδοση εικονικών εξιτηρίων, ιατρικών γνωματεύσεων και νέων εισιτηρίων για νοσηλευόμενους ασφαλισμένους οι οποίοι ουδέποτε μετα-κινήθηκαν από την Κλινική, προκειμένου να γίνονται χρεώσεις πέραν του κλειστού νοσηλίου.
§ Διακίνηση συνταγολογίων των ασφαλισμένων που παρέμειναν νοσηλευόμενοι κατά τις ανωτέρω αναφερόμενες εικονικές ημερομηνίες εξόδου - εισόδου με σκοπό τη συνταγογράφηση και παραλαβή ακριβών φαρμάκων τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους ασφαλισμένους.

2. Μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους. Συνταγογραφούνταν φάρμακα που οι ασφαλισμένοι δεν παρελάμβαναν και είχαν πλήρη άγνοια για την έκδοση των συγκεκριμένων συνταγών. Εξάλλου, σε κάποιες περιπτώσεις εκδίδονταν συνταγές με επίκληση ανύπαρκτων γνωματεύσεων ειδικού γιατρού.
Στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιδιωτικά ιατρεία των εν λόγω περιοχών και συμβεβλημένα με τον Ο.Γ.Α. φαρμακεία, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία του Οργανισμού από την εξόφληση των συνταγών.

3. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος το οποίο προέβαινε στη διακίνηση συνταγών ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας σε συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης των Ιωαννίνων. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

4. Στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του Ο.Γ.Α. εντοπίστηκε περίπτωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, από τις οποίες αφενός καταστρατηγήθηκε ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος και αφετέρου η παραβίαση των όρων του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση και την παράνομη χρέωση του Οργανισμού.

Ενδεικτικά κατατέθηκαν στον Ο.Γ.Α., προς εξόφληση, από συγκεκριμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ασφαλισμένων που: α) δεν έκαναν χρήση του προγράμματος, β) δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, γ) έκαναν μεν χρήση του προγράμματος, αλλά χρησιμοποίησαν άλλα καταλύματα, καθώς και Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ασφαλισμένων που ενημερώθηκαν προφορικά από υπαλλήλους συγκεκριμένου Κ.Ε.Π. ότι δεν κληρώθηκαν στο πρόγραμμα. ΄Ηδη έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις με τον ΟΓΑ ενώ αναζητούνται ποινικές και αστικές ευθύνες.

Ο Διοικητής του Ο.Γ.Α. κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων ερευνών, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών, εφόσον αυτές διαπιστωθούν, τα πορίσματα των ελεγκτών, όταν ολοκληρωθούν, θα αποσταλούν και αυτά στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Πηγή Εpirus post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails