Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Παραδοχή Μαντέλη για χορηγία από τη Siemens


O πρώην υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε την ύπαρξη λογαριασμού στο εξωτερικό όπου μπήκαν 200.000 μάρκα από τη Siemens.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, επιβεβαίωσε ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens. Καταθέτοντας στη εξεταστική επιτροπή ο κ. Μαντέλης φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η Siemens έδωσε από τα μαύρα ταμεία 10 εκατ. ευρώ σε μίζες στην Ελλάδα και προέτρεψε την Εξεταστική Επιτροπή να αναζητήσει τον πληροφοριοδότη, ο οποίος στις 18 Ιουνίου 2008 διέρρευσε σε δύο δημοσιογράφους ότι «ο Μαντέλης πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα».

Nωρίτερα, την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη ομολόγησε ευθέως ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.....

Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία γίνεται για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία,δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails